Svijet

Norveški meteorolozi najavili ozbiljnu promjenu: ‘Moguć i snijeg: Vraća se ljeto, ali ne zadugo’

Ako je vjerovati sadašnjim malo dugoročnijim prognozama, čini se da nam ipak predstoji značajnija promjena vremena.

Zima, hladnoća - Twitter

Baš kao i septembar, i druga polovica oktobra nastavlja s iznadprosječnom toplinom. Srušeni su rekordi najviših temperatura za pojedine dane, ali i apsolutni temperaturni rekordi za oktobar.

Iako su podaci za sada neslužbeni i trebaju ih potvrditi klimatolozi Hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ), prema njima, 8. oktobar ostat će zapisan u klimatološkim bazama podataka kao dan s najvišom temperaturom zraka u Hrvatskoj. U Ogulinu je u nedjelju izmjereno 30,4 stepena.

“Pritom valja spomenuti kako svakodnevna mjerenja na zagrebačkom Griču postoje još od 19. stoljeća!”, naglašava Zoran Vakula za HRT.

Septembar je ocijenjen od “vrlo sušan” do “normalan”, osim na Lastovu gdje je bilo “kišno”.

Znatnijih padavina nema ni u prognozama do sljedećeg vikenda.

“I to je prilično rijedak događaj, barem sudeći prema preliminarnoj analizi, prema kojoj se može zaključiti kako se od sredine 20. stoljeća, od kada postoje službena meteorološka mjerenja na mnogobrojnim postajama u DHMZ-a, tako suho razdoblje u gotovo cijeloj Hrvatskoj prema mjerenjima od 1. oktobra ujutro do 9. oktobra ujutro dogodilo samo 1985. i 1986. godine”, dodaje Vakula, prenosi HRT.

No, ako je vjerovati sadašnjim malo dugoročnijim prognozama, čini se da nam ipak predstoji značajnija promjena vremena. Hrvatska meteorološka tablica ima podatke samo do 15. oktobra, a na njoj je za sada za tu nedjelju navečer predviđena kiša.

Norveška stranica Yr.no , koja ima najbolje prognoze, u dugoročnoj najavi za Sarajevo također za nedjelju, 15. oktobar, predviđa pogoršanje. Poslijepodne i navečer past će kiša, a u ponedjeljak, 16. oktobra, značajno i temperatura.

Prema njihovim izračunima, najviša dnevna će u ponedjeljak biti 21. Idućih dana još hladnije, s temperaturama od 7 do 10.

Ponedjeljak je veoma bitan za navijače Bosne i Hercegovine, jer se u Zenici igra važna utakmica Zmajeva protiv Portugala. Dolazak je najavio i Cristiano Ronaldo, i prema prognozama neće biti kiše, ali će biti hladno.

Obrabrenje da neće biti kiše u ponedjeljak je dao i Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović.

“Što se tiče narednih 15 dana, dominira stabilno vrijeme, malo kiše je moguće tokom utorka, a pogoršanje, pravo oktobarsko, na izmaku tekuće sedmice. Temperature i dalje iznad prosjeka, uz informaciju da se 16. oktobra očekuje blago zahlađenje koje će usloviti povratak temperatura u granice prosječnih”, kazao je Bakir Krajinović.

Njegovu kompletnu prognozu za narednih 15 dana možete pročitati na linku OVDJE.

Znimljivo, norveški meteorlozi su najavili kiša u Splitu pasti u ponedjeljak, a dani iza toga bit će hladniji, od 12 do 16 stepeni. Na Zavižanu (Hrvatska) u ponedjeljak susnježica, utorak snijeg, s temperaturom od -2, u srijedu i stupen hladnije. prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh