Svijet

Hezbollah raketirao Izrael koji je uzvratio vatrom na jug Libanona

Libanonski šijitski pokret Hezbollah gađao je u nedjelju tri izraelska vojna položaja na području farma Shebaa u znak solidarnosti s palestinskim narodom, na što je Izrael uzvratio topničkom vatrom i dronom na južni Libanon.

Hezbollah - Shutterstock

Prekogranična vatra počela je dan nakon iznenadnog napada palestinskih naoružanih napadača na izraelske gradove u kojem je poginulo najmanje 250 Izraelaca, dok je još 230 stanovnika Gaze ubijeno u izraelskom osvetničkom bombardiranju.

Hezbollah, snažni pokret koji ima podršku Irana, objavio je da je navođenim raketama i topništvo napao tri položaja na farmi Shebaa “u znak solidarnosti” s palestinskim narodom.

Izraelska vojska priopćila je u nedjelju da je uzvratila prekograničnom minobacačko vatrom na jug Libanona.

Topništvo Izraelskih obrambenih snaga trenutno gađa područje u Libanonu odakle su lansirane rakete”, rečeno je.

Izraelska vojska priopćila je da je jedan njezin dron pogodio položaj Hezbollaha u području Har Dova, područja farmi Sheeba.

Izrael drži farme Sheba od 1967. godine, a riječ je o području od 39 četvornih kilometara za koje Sirija i Libanon tvrde da su pripadaju Libanonu.

Mirovna misija Ujedinjenih naroda u južnom Libanonu (UNIFIL) nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

U subotu je UNIFIL priopćio da je pojačao svoju prisutnost u južnom Libanonu nakon razvoja događaja u Izraelu i Gazi, uključujući svoje operacije za suzbijanje lansiranja raketa.

Hezbollah, koji učinkovito kontrolira južni Libanon, rekao je u subotu da je u “izravnom kontaktu” s vođama palestinskih skupina otpora i da smatra da su palestinski napadi na Izrael “odlučan odgovor na kontinuiranu izraelsku okupaciju i poruka onima koji traže normalizaciju situacije u Izraelu”. prenosi N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh