Svijet

Finski neonacisti planirali ubiti bivšu premijerku

Četvorica finskih neonacista htjeli su prošle godine ubiti tadašnju šeficu vlade Sannu Marin, a to su htjeli učiniti oružjem isprintanim 3D printerom.

Sanna Marin - getty

Podsjetimo, Marin je izgubila na izborima te je u septembru odstupila s mjesta čelnice Socijaldemokratske stranke.

Marin je imala 34 godine kada je 2019. došla na vlast i time postala najmlađa osoba na premijerskoj funkciji na svijetu. Prije kraja mandata, uvela je Finsku u NATO.

U ponedjeljak je na Okružnom sudu Päijät-Häme počelo suđenje Fincima optuženima za zločine s terorističkom namjerom, za koje vlasti tvrde da su bili motivirani krajnje desničarskim ideologijama, piše finski YLE.

Prema riječima tužioca, trojica od četvorice optuženih suočeni su s raznim optužbama vezanim za krivična djela vezana uz vatreno oružje i obuku za počinjenje terorističkog čina. Četvrti osumnjičenik se suočava s optužbama za posjedovanje vatrenog oružja.

Policija je rekla da su osumnjičenici neonacisti koji su namjeravali koristiti taktiku akceleracije da destabiliziraju društvo, započnu rasni rat i unaprijede svoje krajnje desničarske ciljeve. Tužilac je rekao da muškarci nisu službeno formirali grupu, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh