Svijet

Antony Blinken: Ukrajina vratila 50 posto teritorija koje je Rusija zauzela

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je Ukrajina ponovno osvojila polovicu teritorija koji je Rusija isprva zauzela u svojoj invaziji, da se Kijev suočio s “vrlo teškom borbom” da vrati više.

“Već je uzeto oko 50 posto onoga što je prvobitno zaplijenjeno”, rekao je Blinken u intervjuu za CNN u nedjelju.

“Ovo su još uvijek relativno rani dani protuofanzive. Teško je”, rekao je, dodavši: “Neće se završiti tokom sljedećih dvije sedmice. Još uvijek gledamo šta će biti, mislim na nekoliko mjeseci.”

Nade da bi Ukrajina mogla brzo očistiti moskovske snage sa svog teritorija nakon pokretanja ljetne protuofanzive blijede dok se kijevske trupe bore da probiju snažno ukorijenjene ruske položaje na jugu i istoku zemlje.

Krajem prošlog mjeseca predsjednik Volodimir Zelenski je citiran da je napredak protiv ruskih snaga “sporiji od željenog”, ali da Kijev neće biti pod pritiskom da ga ubrza, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh