Svijet

Mađarska u EU blokira 20 milijardi eura pomoći Ukrajini

Evropska unija namjerava osigurati do 20 milijardi eura u sljedeće četiri godine, nastavljajući vojnu podršku Ukrajini u ratu s Rusijom, rekli su u četvrtak diplomatski izvori.

Péter Szijjártó - Geopolitika

– Razgovarat ćemo o tome kako ćemo nastaviti dugoročno podržavati Ukrajinu, o sigurnosnim obavezama i garancijama koje možemo ponuditi – rekao je visoki predstavnik za evropsku vanjsku politiku Josep Borrell prije sastanka evropskih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, javlja belgijska novinska agencija Belga.

– Predstavili smo plan za garanciju finansijske podrške Ukrajini od iduće godine. Riječ je o prilično velikom iznosu i nadam se da će ga ministri podržati – rekao je Borrell, ne precizirajući tačan broj.

Prema diplomatskom izvoru, Borrell bi predložio isporuku u iznosu od pet milijardi eura svake godine od 2024. do 2027. Izvor je također naveo da rasprava tek treba započeti.

Ministri vanjskih poslova trebali bi održati detaljniju raspravu o prijedlogu na neformalnom sastanku u Toledu krajem idućeg mjeseca.

Evropska vojna podrška Ukrajini provodi se kroz mahanizam finansiranja European Peace Facility (EPF). Države članice koje isporučuju oružje Kijevu ili organizuju obuku za ukrajinske vojnike mogu povratiti dio troškova iz ovog mehanizma. Od početka ruske invazije u februaru 2022. već je isplaćeno 5,6 milijardi eura.

EPF, koji finansira evropske operacije širom svijeta, započeo je 2021. s izvornim proračunom od 5,5 milijardi eura. Kako bi potpomogle Ukrajinu, zemlje članice su već nekoliko puta osigurale više finansijskih ulaganja, ali trenutna gornja granica od 12 milijardi eura još uvijek je nedovoljna da dugoročno garantuje podršku Kijevu.

Novi prijedlog trebao bi pružiti veću finansijsku sigurnost i uskladiti se s namjerom G7 da Ukrajini pruži dugoročne sigurnosne garancije.

Tokom sastanka, Mađarska je rekla da će se protiviti tom planu sve dok Ukrajina ne ukloni mađarsku banku OTP sa svoje liste “ratnih sponzora”.

Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova, rekao je da Budimpešta neće odobriti dodjelu sredstava za Evropski mirovni fond (EPF), koje koristi Brisel za podršku isporuci oružja Ukrajini, sve dok OTP ne bude uklonjen sa navedene liste.

“Ne možemo pregovarati o novim finansijskim obavezama EPF-a prije nego što OTP bude riješen”, rekao je Szijjarto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh