Svijet

Zelenski: Biti će apsurdno ako Ukrajina ne bude pozvana u NATO

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će biti “apsurdno” ako Ukrajina ne bude pozvana da postane članica NATO-a…

Volodimir Zelenski - facebook

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će biti “apsurdno” ako Ukrajina ne bude pozvana da postane članica NATO-a i da je nesigurnost oko njenog članstva motivacija za Rusiju da “nastavi svoj teror”.

“Mi cijenimo naše saveznike. Cijenimo našu zajedničku sigurnost. I mi uvijek cijenimo otvoren razgovor. Ukrajina će biti predstavljena na NATO samitu u Vilniusu. Jer se radi o poštovanju”, napisao je on na Twitteru.

Međutim, podcrtao je da “Ukrajina također zaslužuje poštovanje”.

“Sada, na putu za Vilnius, dobili smo signale da se o određenim formulacijama razgovara bez Ukrajine. I želim da naglasim da se ova formulacija odnosi na poziv da zemlja postane članica NATO-a, a ne na samo članstvo Ukrajine. Neviđeno je i apsurdno da nije određen vremenski okvir ni za poziv ni za članstvo Ukrajine. Dok se u isto vrijeme dodaje nejasna formulacija o “uslovima” čak i za pozivanje Ukrajine”, napisao je on, piše N1.

“Čini se da nema spremnosti niti da se Ukrajina pozove u NATO niti da je postane članica Alijanse. To znači da je ostavljena prilika da se pregovara o članstvu Ukrajine u NATO-u u pregovorima s Rusijom. A za Rusiju to znači motivaciju da nastavi sa svojim terorom. Neizvjesnost je slabost. I o tome ću otvoreno razgovarati na samitu”, napisao je Zelenski, prenosi Guardian.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh