Svijet

London: Wagner kreće na sjever, cilj je Moskva

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je da se snage privatne paravojne formacije Wagner Jevgenija Prigožina kreću na sjever, kroz Vorenešku oblast, sa gotovo sigurnom ciljem da dođu do Moskve.

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je u subotu da se snage privatne paravojne formacije Wagner Jevgenija Prigožina kreću na sjever, kroz Vorenešku oblast, sa gotovo sigurnom ciljem da dođu do Moskve.

U Rostovu na Donu, Wagner je gotovo sigurno zauzeo ključne sigurnosne lokacije, uključujući štab koji vodi ruske vojne operacije u Ukrajini, navodi britansko ministarstvo na Twitteru, prenosi Tanjug.

“Sa vrlo ograničenim dokazima o borbama između Wagnera i ruskih snaga sigurnosti, neki su vjerovatno ostali pasivni, prešutno pristajući na Wagner’”, ističe se u objavi.

Britansko ministarstvo ocjenjuje da sukob Prigožina i ruskog vojnog vrha predstavlja najveći izazov za rusku državu u posljednje vreme, i dodaje da će u narednim satima lojalnost ruskih snaga sigurnosti, a posebno ruske Nacionalne garde, biti ključna za ishod ove krize.

‘Marš za slobodu’
U objavi se dodaje da su u operaciji koju je Prigožin okarakterizirao kao “marš za slobodu”, snage grupe Wagner prešle iz okupirane Ukrajine u Rusiju na najmanje dvije lokacije, dodaje se u objavi.

Paravojna grupa Wagner preuzela je kontrolu nad sjedištem ruskog južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, izjavio je vođa grupe Jevgenij Prigožin u subotu, prenijela je Anadolija.

“Stigli smo ovdje, želimo da primimo načelnika generalštaba i (ruskog ministra odbrane Sergeja) Šojgua. Ako ne dođu, mi ćemo biti ovdje, blokirat ćemo grad Rostov i krenuti prema Moskvi”, rekao je Prigožin (C) u videosnimku koji je objavio pro Wagnerov Telegram kanal.

Ruski predsjednik Vladimir Putin apelirao je na Wagnerove snage u obraćanju u subotu.

“Apeliram na one koji su gurnuti u provociranje vojne pobune”, rekao je.

Putin je dodao da su nam u ovom trenutku “potrebni jedinstvo, konsolidacija i odgovornost”.

“Oni koji namjerno krenu putem izdaje, pripremajući oružanu pobunu dok ste pripremali terorističke napade, bit će kažnjeni”, rekao je Putin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh