Svijet

OTAC I SIN GODINAMA VARALI NA LUTRIJI: Ukrali preko 20 MILIONA, imali VRHUNSKU SHEMU, sada ih čeka DEBELA KAZNA

Tužioci kažu da su optuženi dodatno profitirali

Listić na lutriji -ilustracija- Nezavisne.com

Otac i sin iz Masačusetsa osuđeni su na federalnom sudu u ponedeljak zbog šeme u kojoj su nezakonito potraživali više od 20 miliona dolara u dobicima na lutriji i lagali na svojim poreskim prijavama kako bi izbegli više od 6 miliona dolara federalnih poreza, rekli su tužioci.

Ali Džafar (63) je osuđen na pet godina zatvora dok je njegov sin Jusuf Džafar (29) osuđen na 50 meseci. Takođe im je naređeno da plate više od šest miliona dolara.

U decembru su njih dvojica osuđeni po jednoj tački za zaveru radi prevare Porezne službe, jednoj tački za zaveru radi pranja novca i po jednoj tački za podnošenje lažne poreske prijave, prenosi CNN.

“Ovaj slučaj je, u suštini, složena poreska prevara. Tokom jedne decenije, tim oca i sina je prevario Komisiju za lutriju države Masačusets i Poresku upravu da dobije milione teško zarađenih dolara poreskih obveznika”, rekao je vršilac dužnosti američkog tužioca Džošua S. Levi u saopštenju za javnost.

“Ovi optuženi su radili zajedno na regrutovanju široke mreže zaverenika i širenju lutrijske prevare širom Masačusetsa, izbegavajući otkrivanje tako što su više puta lagali vladine zvaničnike”, dodaje se.

Mohamed Džafar, drugi sin koji je bio uključen u zaveru, priznao je krivicu prošle godine za prevaru i biće osuđen u julu.

Muškarci su predstavljali tri od četiri najbolja pojedinačna blagajnika lutrije u državi u 2019. godini, prema kancelariji američkog tužioca.

Kako je šema funkcionisala

“Najmanje od 2011. do najmanje juna 2020, optuženi su se udružili sa drugima poznatim i nepoznatim velikoj poroti da operu sredstva iz dobitaka na lutriji države Masačusets”, navodi se u optužnici za njih trojicu.

Muškarci bi kupovali dobitne srećke od ljudi širom države koji su hteli da prodaju svoju kartu za gotovinski popust umesto da traže svoju nagradu, saopštilo je američko tužilaštvo u svom saopštenju.

To je značilo da su pravi pobednici izbegli identifikaciju od strane državne komisije za lutriju, koja je dužna da “zadrži neizmirene poreze i zaostale poreze” pre nego što isplate nagradu, navodi se u saopštenju.

Nakon što su kupili srećke od pobednika, uz pomoć vlasnika prodavnica koji bi “olakšali transakcije”, optuženi bi proviziji tražili novac od nagrade kao svoj, dodaje se u saopštenju.

Državna lutrijska komisija Masačusetsa saopštila je da će desetine prodavaca lutrije koji su učestvovali u šemi oduzeti licence za agente lutrije.

Tužioci kažu da su Džafari nezakonito unovčili preko 14.000 lutrijskih listića u ukupnom iznosu od više od 20 miliona dolara u “razrađenoj šemi “deset posto””.

Tužioci kažu da su optuženi dodatno profitirali tako što su “prijavljivali dobitke u svojim poreskim prijavama i tražili ekvivalentne gubitke od kockanja kao kompenzaciju, čime su izbegavali federalne poreze na prihod i primali lažne povraćaje poreza”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh