Svijet

Lideri G7 planiraju da pooštre sankcije Rusiji

Lideri zemalja Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) planiraju da pooštre sankcije Rusiji na samitu u Japanu ove sedmice.

Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija - twitter

Kako javlja Reuters, sankcije će biti usmjerene na energetiku i izvoz.

Nove mjere, koje će lideri najaviti tokom sastanaka od 19. do 21. maja, imat će za cilj izbjegavanje sankcija u koje su umiješane treće zemlje i nastojat će da potkopaju buduću rusku proizvodnju energije i obuzdaju trgovinu koja podržava rusku vojsku, kažu Reutersovi izvori.

Američke vlasti odavno pritišću saveznike u G7 da promijene pristup sankcijama, koji sada dozvoljava da se sva roba prodaje Rusiji osim ako nije eksplicitno na “crnoj listi”.

Ta promjena Moskvi bi mogla otežati nalaženje “rupa” u sankcijama. Još se pregovara o konkretnim oblastima u kojima bi se primjenjivala nova pravila, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh