Svijet

Melburn prestigao Sidnej kao najmnogoljudniji grad u Australiji

Melburn je zvanično pretekao Sidnej kao najnaseljeniji grad u Australiji, prvi put od zlatne groznice u 19. stoljeću, a ovo se dogodilo zbog administrativne promjene granica grada, piše BBC.

Melburn - bhrt

Sidnej je ponosno nosio tu titulu više od 100 godina.

Ali sa brzim rastom stanovništva na rubovima Melburna, granice grada su proširene i sada uključuju područje Meltona.

Posljednji vladini podaci iz juna 2021. godine navode da Melburn ima 4.875.400 stanovnika – 18.700 više od Sidneja.

Australijski biro za statistiku (ABS) definira “značajno urbano područje” grada tako što uključuje sva povezana predgrađa s više od 10.000 ljudi.

“Do definicije popisa iz 2021. godine, značajno urbano područje Sidneja imalo je veći broj stanovnika od Melburna. Međutim, spajanjem Meltona u Melburn po najnovijoj klasifikaciji, Melburn sada ima više stanovnika od Sidneja i tako je već od 2018. godine”, naveli su iz ABS-a.

Veće regije grada uzimaju u obzir njegovu “funkcionalnu oblast”, dodaju iz ABS-a, i uključuju stanovništvo koje se redovno druži, kupuje ili radi u gradu, ali može živjeti u malim gradovima i ruralnim područjima koja ga okružuju, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh