Svijet

Bearbock pozvala Kinu da zatraži od Rusije da zaustavi rat

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u petak Peking da zatraži od ‘ruskog agresora da zaustavi rat’ u Ukrajini, rekavši da ‘nijedna druga zemlja nema veći utjecaj na Rusiju od Kine’.

Govoreći nakon sastanka sa svojim kineskim kolegom Qin Gangom u Pekingu, Baerbock je rekla da je izrazila zabrinutost oko pitanja ljudskih prava i upozorila na opasnosti od eskalacije napetosti s Tajvanom.

Njena posjeta glavnom gradu Kine dolazi sedam dana nakon posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koji su također pozvali Peking na veću ulogu u rješavanju krize.

– Dobro je što je Kina signalizirala svoju predanost rješenju, ali moram iskreno reći da se pitam zašto dosadašnji kineski stav ne uključuje poziv agresoru Rusiji da zaustavi rat – rekla je Baerbock, prenosi AFP.

Nakon sastanka Kina je najavila da će ministar odbrane Li Shangfu posjetiti Rusiju u nedjelju u četverodnevnu posjetu, na poziv svog kolege Sergeja Šojgua, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh