Svijet

Xi Jinping treći put na čelu Kine

Kineski narodni kongres očekivano je dodijelio Xiju Jinpingu treći mandat predsjednika zemlje.

Xi Jinping - Trt.net.tr

Nešto manje od 3.000 delegata jednoglasno je odobrilo 69-godišnjaka, najuticajnijeg kineskog političara posljednjih generacija.

Imenovanje je uslijedilo nakon perioda konsolidacije vlasti Xija, kome je Centralni komitet Komunističke partije Kine prošlog oktobra već povjerio novi mandat generalnog sekretara i komandanta kineskih oružanih snaga.

Očekivala se potvrda za treći mandat predsjednika.

Narednih dana slijedi imenovanje novog premijera i nekoliko ministara. Za sve njih se kaže da su kadrovi lojalni Xiju, uključujući bivšeg partijskog šefa Šangaja Li Ćjanga, za kojeg se očekuje da preuzme premijersku funkciju.

Od Mao Cedunga kineski lideri su mogli da služe samo dva mandata. Xi je uklonio ovo ograničenje 2018. godine i time otvorio put daljem upravljanju državom.

Poslije današnjeg glasanja, na kojem su ga podržala sva 2.952 delegata, Xi je već položio zakletvu, obećavajući da će „izgraditi uspješnu, jaku, demokratsku, civilizovanu, harmoničnu i veliku modernu socijalističku zemlju”, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh