Svijet

UN agencija: Cijene hrane u padu 11 mjeseci za redom

Agencija za hranu Ujedinjenih nacija navodi kako indeks cijana hrane pada 11 mjeseci za redom i trenutno je na 19 posto manji od rekordno visokog indeksa prošlog marta nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu.

fokus

Indeks cijena Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), koja prati prehrambene proizvode kojima se u svijetu najviše trguje, u prosjeku je prošlog mjeseca iznosio 129,8 bodova u odnosu na 130,6 u januaru, objavila je agencija u petak, 3. marta. Bilo je to najniže očitovanje od septembra 2021.

U mjesečnom ažuriranju navodi se da je pad indeksa odraz nižih cijena biljnih ulja i mliječnih proizvoda, što je više nego nadoknadilo naglo povećanje cijena šećera.

FAO indeks cijena žitarica pao je za marginalnih 0,1 posto na mjesečnoj razini u februaru, uz marginalni rast cijena pšenice koji je neutralizovan nižim cijenama riže.

Biljna ulja su pala za 3,2 posto, a mliječni proizvodi za 2,7 posto, dok je šećer porastao za 6,9 posto na šestogodišnji maksimum uglavnom zbog manje proizvodnje u Indiji.

U drugom izvještaju o ponudi i potražnji žitarica, FAO je objavio prvu preliminarnu prognozu za globalnu proizvodnju pšenice u 2023., s godišnjim padom na 784 miliona tona, iako bi usjev i dalje bio drugi najveći u istoriji.

“U Ukrajini su ozbiljna finansijska ograničenja, oštećenja infrastrukture i ometan pristup poljima u dijelovima zemlje rezultirali procijenjenim 40 posto godišnjim smanjenjem područja usjeva pšenice 2023., a očekuje se znatno ispodprosječna proizvodnja pšenice 2023. godine”, saopštila je FAO.

Pad je djelimično nadoknađen očekivanim porastom proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama na 51 milion tona, s visokim cijenama koje su dovele do povećanja sjetve pšenice na najviši nivo od 2015.

FAO je povećao prognozu svjetske proizvodnje žitarica u 2022. za devet miliona tona na 2,77 milijardi tona, iako bi to i dalje bilo 1,3 posto niže u odnosu na prethodnu godinu.

U izvještaju se navodi da se većina revizije naviše odnosi na rižu, s poboljšanim izgledima za proizvodnju u Indiji, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh