Svijet

Lukašenko: Razgovarao sam jučer s Putinom

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je održao dug razgovor sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u petak, na godišnjicu invazije Rusije na Ukrajinu.

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - AP

– Reći ću vam jednu tajnu, sinoć smo on i ja dugo razgovarali o raznim temama – rekao je novinarima, ne iznoseći detalje, citirao ga je kanal na društvenim mrežama povezan sa Lukašenkovom pres-službom.

Kremlj se još uvijek nije očitavao ovim povodom, javlja Reuters.

Lukašenko je blizak saveznik Rusije i dužan je Putinu što ga je podržao 2020. godine nakon što su izbili masovni protesti protiv predsjedničkih izbora za koje su ga bjeloruska opozicija i zapadne vlade optužile za namještanje.

Lukašenko je negirao da su izbori bili namješteni i optužio Zapad da finansira demonstrante. Podržao je Putina u njegovom jednogodišnjem ratu sa Ukrajinom, uključujući i time što mu je dozvolio da izvrši invaziju sa bjeloruske teritorije i dozvoljavajući Rusiji da obučava novomobilisane trupe u Bjelorusiji.

Ukrajinska vojska, koja se bori protiv Rusije u punom rasponu na jugu i istoku zemlje, takođe je bila primorana da preusmjeri trupe da čuvaju svoj sjeverni bok u slučaju da Bjelorusija direktno interveniše kao podrška Rusiji – nešto što Lukašenko kaže da neće učiniti osim ako Ukrajina njih ne napadne.

Rusija i Bjelorusija su saveznici u “Unijskoj državi” u kojoj je Moskva daleko dominantniji partner, ali Lukašenko je odbacio ove sedmice medijske izvještaje da je Rusija izradila plan za apsorpciju Bjelorusije do 2030. godine, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh