Svijet

Iran negirao obogaćivanje urana iznad 60 posto

Iran je demantirao izvještaje Ujedinjenih nacija koji su tvrdili da ta zemlja vrši obogaćivanje urana do 84 posto čistoće, što je blizu oružanog stepena.

Iran negirao obogaćivanje urana - ap/arhiva

Islamska Republika Iran obogaćuje uran do 60 posto čistoće od aprila 2021. godine. Prije tri mjeseca počela je obogaćivati uran na drugom mjestu Fordow koje je ukopano u planini, a ocjena za oružje treba biti 90 posto obogaćenog urana, piše Fena.

– Do sada nismo pokušali obogatiti više od 60 posto. Prisutnost čestica iznad 60 posto obogaćenja ne znači proizvodnju s obogaćivanjem iznad 60 posto – rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi, prenosi službena novinska agencija IRNA.

Bloomberg News izvijestio je u nedjelju da su posmatrači Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor prošle sedmice otkrili uran obogaćen na 84 posto. Kamalvandi je taj izvještaj nazvao “klevetničkim” i rekao da iskrivljuje činjenice, piše Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh