Svijet

EU obećava podršku Ukrajini, ali ne i brzo članstvo

Sirene za zračnu uzbunu odjekivale su u petak dok su se čelnici Evropske unije i Ukrajine okupili na samitu, a Kijev će dobiti obećanja o daljnjoj podršci, ali ne i obećanje brzog pristupa tom bloku.

Ukrajina - bhrt

Sirene na upozorenje od zračnih udara oglasile su se u glavnom gradu i širom zemlje, ali nije bilo neposrednih izvještaja o ruskim raketnim napadima jer je samit trebao da počne u Kijevu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjedavajući 27 nacionalnih lidera EU, boravili su u Kijevu na razgovorima s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

– EU će podržati Ukrajinu i ukrajinski narod protiv ruskog agresivnog rata – navodi se u zajedničkoj izjavi čelnika, do koje je došao Reuters.

Lideri EU obećat će Ukrajini više finansijske, vojne i političke pomoći. Očekuje se da će se razgovori fokusirati na poboljšanje pristupa ukrajinskih proizvoda tržištu EU, pomažući Ukrajini da pokrije svoje energetske potrebe nakon sedmica ruskih zračnih napada, novih sankcija Moskvi i krivičnog gonjenja ruskih čelnika za rat.

Očekuje se, međutim, da naredna runda sankcija EU protiv Rusije neće ispuniti očekivanja Ukrajine i ne vjeruje se da će EU Kijevu omogućiti brzi pristup članstvu dok je u ratu.

Kijev je podnio zahtjev za članstvo u EU ubrzo nakon ruske invazije i želi što prije započeti zvanične pregovore o pridruživanju.

Nakon odvojenih razgovora u četvrtak s Von der Leyen i članovima Evropske komisije, izvršne vlasti EU, Zelenski je u obraćanju izjavio da je Ukrajini potrebna nepokolebljiva podrška u ratu.

– Vjerujem da Ukrajina zaslužuje da već ove godine dođe do početka pregovora o članstvu u EU – rekao je on

EU se, međutim, nije obavezala ni na kakve datume, umjesto toga naglašavajući potrebu da Ukrajina pojača borbu protiv korupcije, reformiše pravosuđe kako bi se oslobodilo od političkog miješanja i ojača ekonomiju.

Zvaničnici EU govore o “upravljanju očekivanjima” o brzom pridruživanju dok Moskva vodi rat protiv Ukrajine, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh