Svijet

Premijerka francuske: Nema pregovora oko starosne granice za odlazak u penziju

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je danas da vladin plan da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine “više nije predmet pregovora”.

Elizabet Born - screenshot

Izjava premijerke dodatno je, kako navodi AP, “razbjesnila” protivnike i sindikate koji planiraju nove masovne proteste i štrajkove ove nedjelje, piše Beta.

Podizanje starosne granice za penziju dio je šireg zakona, koji sprovodi predsjednik francuske Emanuel Makron u svom drugom mandatu.

Prijedlog zakona nailazi na širok otpor javnosti, više od milion ljudi je protestovalo protiv njega ranije ovog mjeseca, a nezadovoljstvo podstiče i to što nije jasno šta on donosi francuskim radnicima.

Born je izjavila da se o godinama odlaska u penziju “više ne može pregovarati” i da je penzionisanje sa 64 godine i produženje broja godina potrebnih da se zaradi puna penzija “kompromis koji je predložen nakon razgovora sa poslodavcima i sindikatima”.

Nakon njene izjave naglo se povećao broj potpisa peticije na internetu, peticije sindikata koji se bori protiv plana za penzionisanje.

Poslanik Manuel Bompard, čija partija “Francuska nepokorena” predvodi parlamentarni pritisak protiv reforme, pozvao je na “najveći mogući odziv” u predstojećim štrajkovima i protestima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh