Svijet

Stoltenberg upozorio Zapad: Ne smijete popuštati

Ruski program djelimične mobilizacije, naređen u septembru, pokazao je da Moskva trenutno nema želju okončati rat, kazao je

Zapadne zemlje moraju biti spremne pružiti dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znakove popuštanja, upozorio je generalni sekretar NATO-a. Jens Stoltenberg rekao je za BBC da će vojna podrška osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i natjerati Rusiju da sjedne i pregovara o prekidu rata.

– Ruski program djelimične mobilizacije, naređen u septembru, pokazao je da Moskva trenutno nema želju okončati rat. Ukrajinske snage imale su zamah nekoliko mjeseci, ali znamo da je Rusija mobilizirala mnogo više snaga, mnoge od njih sada treniraju – rekao je.

– Sve to ukazuje da su spremni nastaviti rat i pokušati potencijalno pokrenuti novu ofanzivu. Sada moramo pružiti potporu Ukrajini, uključujući vojnu podršku, jer je to jedini način da uvjerimo Rusiju da mora sjesti i pregovarati u dobroj vjeri i poštovati Ukrajinu kao suverenu nezavisnu naciju u Evropi – rekao je Stoltenberg.

Kazao je ono što zna da Ukrajina može postići za tim stolom u potpunosti zavisi o snazi na ratištu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh