Svijet

Izrael i zvanično dobio novu vladu, Benjamin Netanyahu novi premijer

Premijer Benjamin Netanyahu stupio je danas zvanično na ovu poziciju i položio zakletvu u 37. izraelskoj vladi, obećavajući da će njegova desničarska koalicija osigurati političku stabilnost nakon pet uzastopnih izbora od 2019. godine.

Benjamin Netanyahu - Screenshot

Povjerenje u vladi potvrdilo je 63 od 64 člana koalicije, čineći time relativno čvrstu i kohezivnu većinu u Knesetu sa 120 mjesta.

Sa ukupno 15 godina u dva mandata na najvišem mjestu u zemlji – sada počinje svoj treći – Netanyahu je izraelski premijer s najdužim stažom. Ovo će biti njegova šesta vlada, a udruživanjem krajnje desnih i ultrapravoslavnih stranaka sa njegovim desničarskim Likudom, to će biti njegova i najteža linija u zemlji do sada. prneosi “Klix“.

Prema koalicionim sporazumima potpisanim između Likuda i svake od njegovih pet partnerskih stranaka, kao i prema njegovim objavljenim vodećim principima, nova vlada će dati prioritet sveobuhvatnoj reformi pravosuđa, uključujući obavezu da se usvoji zakon koji prevladava Visoki sud osmišljen da smanji sudske provjere izvršne i zakonodavnu moć, proširiti naselja i razmotriti politiku aneksije Zapadne obale, boriti se protiv troškova života i dalje centralizirati ultraortodoksnu kontrolu nad državnim jevrejskim službama.

Obraćajući se plenumu Knesseta prije glasanja o povjerenju, Netanyahu je predstavio tri glavna prioriteta za svoju novu vladu:

zaustavljanje iranskog nuklearnog programa,
razvoj državne infrastrukture s naglaskom na povezivanju takozvane periferije sa centrom zemlje i
obnavljanje unutrašnje sigurnosti i upravljanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh