Svijet

Američki energetski div tuži Evropsku uniju

Američka multinacionalna naftna i plinska kompanija ExxonMobil podnijela je tužbu protiv EU zbog poreza na ekstraprofit, izvijestili su britanski mediji.

ExxonMobil - agencije

Europske vlade pokušavaju zaštititi kompanije i građane od visokih troškova energije tražeći istodobno nove izvore prihoda za financiranje mjera pomoći. U takvom je okruženju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u rujnu objavila plan, koji predviđa “krizni doprinos” velikih proizvođača i dobavljača nafte, plina i ugljena u vidu poreza na ovogodišnji ekstraprofit, piše Index.

Bruxelles je predložio da plaćaju porez od 33 posto na ovogodišnju dobit ako je više od 20 posto veća od prosjeka u prethodne tri godine. Američki energetski div tvrdi pak da je EK prekoračio zakonske ovlasti nazivajući mjeru “kontraproduktivnom”.

Porez obeshrabruje ulaganja i potkopava povjerenje ulagača, stoji u tužbi koju je ExxonMobil podnio protiv EU pred Općim sudom u Luksemburgu, navodi BBC. Na sastanku s investitorima početkom mjeseca glavni financijski direktor procijenio je da bi porez EU grupu koštao “više od dvije milijarde dolara”.

U listopadu kompanija je izvijestila o tromjesečnoj dobiti od gotovo 20 milijardi dolara. Europska komisija priopćila je da “prima na znanje” Exxonov pravni zahtjev i dodala da je “na Općem sudu da presudi u tom slučaju”, izvijestio je Financial Times. Ministri EU procjenjuju da bi im porez na ekstraprofit mogao donijeti 140 milijardi eura prihoda, napominje BBC.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh