Svijet

Palestinski zvaničnik: Nova izraelska vlada zamjenjuje dvodržavno rješenje aneksijom

Visoki palestinski zvaničnik izjavio je da nova izraelska vlada, koju je nedavno formirao premijer Benjamin Netanyahu, zamjenjuje mir i dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba aneksijom i nagodbom.

Palestinska zastava - Blogspot

Ahmad Majdalani, član izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije izjavio je za radio stanicu Glas Palestine da mirovni proces i opcija dvodržavnog rješenja “više nisu na dnevnom redu nove izraelske vlade”.

Dodao je da je ekstremno desničarska vlada “zamijenila mirovni proces na Bliskom istoku i dvodržavno rješenje, rješenje izraelsko-palestinskog pitanja aneksijom, naseljavanjem i etničkim čišćenjem”.

U petak je Netanyahu, izraelski premijer s najdužim stažom, objavio da je uspio formirati koalicionu vladu s nekoliko drugih tvrdolinijaških i ultraortodoksnih stranaka.

– Koalicioni sporazumi postignuti između Netanyahua i lidera izraelskih desničarskih stranaka ključna su i velika evolucija u prirodi izraelskog upravljanja i politike – kazao je Majdalani.

Netanyahu i njegov desničarski blok osvojili su većinu glasova na parlamentarnim izborima u novembru, koji su održani nakon skoro četiri godine uzastopnog glasanja koje nije dovelo do jasnog pobjednika.

Majdalani je upozorio da će program nove izraelske vlade “ponovno zapaliti sukob i podstaći ga”, dodajući da “palestinsko rukovodstvo neće biti jedina strana posvećena potpisanim sporazumima”.

Rekao je da “svijet ne postavlja zahtjeve vladi Izraela da njene stranke priznaju međunarodno pravo i rezolucije UN-a, a što je jedan od dvostrukih standarda koje primjenjuje američka administracija”.

Posljednji direktni mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca okončani su u martu 2014. nakon što su Sjedinjene Države imale posredničku ulogu devet mjeseci bez ikakvog napretka zbog značajnih razlika između dviju strana u vezi sa šrenjem jevrejskih naselja i utvrđivanjem palestinskih državnih granica.

Palestinci žele da uspostave svoju državu na teritorijama koje je Izrael okupirao 1967. godine, uključujući Zapadnu obalu i pojas Gaze, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, podsjeća Xinhua, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh