Svijet

Putin: Međunarodna trgovina u krizi

Putin je tokom sastanka s kazahstanskim kolegom Kassymom-Jomartom Tokayevim u Moskvi izjavio da je tokom 2021. trgovinska razmjena između Rusije i Kazahstana porasla za skoro 35 posto

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da je međunarodna trgovina u krizi i da Moskva svoj izvoz i uvoz preusmjerava na nova tržišta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Putin je tokom sastanka s kazahstanskim kolegom Kassymom-Jomartom Tokayevim u Moskvi izjavio da je tokom 2021. trgovinska razmjena između Rusije i Kazahstana porasla za skoro 35 posto.

Putin je napomenuo da Rusija ostaje jedan od najvećih investitora u kazahstansku ekonomiju, sa obimom kapitalnih ulaganja od skoro 17 milijardi dolara.

“Više od 30 velikih investicionih projekata se zajednički realizuje u svim ključnim sektorima privrede”, rekao je Putin obraćajući se Forumu o međuregionalnoj saradnji koji se danas održava u Moskvi.

Tokayev je rekao da su Rusija i Kazahstan u stanju da izgrade “uzajamno korisnu ekonomsku saradnju”.

“Prošle godine je obim trgovine između naših zemalja dostigao novi rekord od 24,5 milijardi dolara”, rekao je Tokajev, dodajući da je izvoz iz Kazahstana u ruske regione porastao dva i po puta više.

Novi-stari predsjednik Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev preuzeo je dužnost u subotu nakon inauguracije u glavnom gradu Astani.Tokayev je pobijedio na prijevremenim predsjedničkim izborima u toj zemlji u novembru, osvojivši 81,31 posto glasova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh