Region

Srbija izlazi na izbore: Vučić bi mogao ostati bez velikog plijena

Srbija u nedjelju bira novi parlament, manje od 18 mjeseci nakon posljednjih parlamentarnih izbora, u kontekstu rekordne inflacije i masovnih prosvjeda protiv nasilja koji su se pretvorili u oporbeni pokret, a favorit prijevremenih izbora je desničarska nacionalistička Srpska napredna stranka (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vučić - AFP

Nakon dvije pucnjave u svibnju ove godine, uključujući jednu u osnovnoj školi, u kojima je poginulo 18 ljudi, liberalna oporba udružila se u izborni savez Srbija protiv nasilja.

Liberali se nadaju preuzeti glavni grad Beograd na lokalnim izborima koji se održavaju u isto vrijeme.

Biračka mjesta otvorena su u 7 ujutro i zatvaraju u 20 sati.

Prvi rezultati očekuju se u nedjelju kasno navečer.

Zadnje ankete daju Srpskoj naprednoj stranci predsjednika Aleksandra Vučića većinu, s 40 do 45 posto glasova.

Vučić se posljednjih dana gotovo svakodnevno pojavljivao na televiziji kako bi pozvao na glasanje za SNS, sugerirajući da postoji opasnost kaosa u zemlji.

“Ne radi se o meni, o želji da ostanem na vlasti. Radi se o tome da oni sve unište. Trebalo bi nam 20 godina da sve popravimo”, rekao je tijekom jednog od posljednjih predizbornih nastupa.

Oporbena koalicija zalagala se za život “bez straha od moćnika”, mirno društvo i poboljšanje ekonomske situacije.

Inflacija je teško pogodila zemlju, jednu od najsiromašnijih na europskom kontinentu, a posebno se odnosi na hranu.

Godišnja stopa inflacije u proljeće je prelazila 15 posto, da bi se u studenom spustila na 8 posto.

Prema nekoliko studija u medijima je favorizirana vlast, a samo je predsjednik zauzimao 40 posto vremena posvećenog vijestima. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh