Region

Senator Kardin zabrinut zbog izveštaja o napadima na opoziciju, pozvao na fer i demokratske izbore u Srbiji

Senator iz Merilenda Ben Kardin, predsedavajući spoljnopolitičkog odbora američkog Senata, pozvao je na slobodne i fer izbore u Srbiji i rekao da veruje u nadzor koji će sprovoditi evropske i nezavisne, građanske grupe za posmatranje glasanja 17. decembra.

Kardinovo saopštenje objavljeno je pošto je Parlamentarna skupština Saveta Evrope izrazila zabrinutost zbog predstojećih izbora.

„Veoma sam zabrinut zbog uznemirujućih izveštaja o onome što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope opisala kao do sada ’neviđene nivoe izazivanja straha i napada na opoziciju’ uoči nedeljnih parlamentarnih izbora u Srbiji“, navodi se u Kardinovom saopštenju.

On je istakao da su slobodni i pošteni izbori temelj reprezentativne i demokratske zemlje. Rekao je i da je zadovoljan što će Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS), kao i Parlamentarna skupština i nezavisne grupe građanskog društva „nadgledati predstojeće parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji sa istim ciljem“.

„U potpunosti verujem u posvećenost OEBS-a i misija građanskih organizacija u podršci demokratriji u Srbiji, kao i da će izveštavati fer o poštovanju međunarodnih obaveza za sprovođenje izbora“, saopštio je Kardin.

„OEBS je uočio izazove tokom prethodnih izbora u Srbiji koji se tiču neuravnoteženih medija, pritisku na zaposlene u vladi, zabrinutosti za finansiranje kampanje, neprikladnoj upotrebi administrativnih resursa i kršenju prava birača na tajno glasanje“, dodaje se u saopštenju.

Kardin je naveo i da „SAD, Evropa i naši demokratski partneri moraju da nastave da podržavaju one vrste nadzora koji su ključni da bi se obezbedilo da srpski narod bude u mogućnosti da učestvuje u slobodnom, poštenom i otvorenom procesu koji zaslužuje“.

„Vlada Srbije ima odgovornost da obezbedi da njene institucije poštuju volju srpskog biračkog tela”, zaključuje se u saopštenju.

Dan pre Kardina, odgovorajući na pitanje srpskog servisa Glasa Amerike, Džejms O’Brajen, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, rekao je da SAD očekuju da izbori u Srbiji budu sprovedeni u skladu sa pravilima, da proteknu u mirnoj atmosferi i da budu fer, a od nove vlade u Beogradu da nastavi razgovore o normalizaciji odnosa sa vlastima u Prištini i put evropskih integracija.

Izbori u Srbiji, parlamentarni, pokrajinski u Vojvodini, kao i u više od 60 gradova i opština, među kojima je i Beograd, održavaju se u nedelju, 17. decembra, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh