Region

Hrvatska: Gotovo 50 gradova odustalo od vatrometa za Novu godinu

Kako se približavamo kraju još jedne godine, Prijatelji životinja podsjećaju da je nabavka i upotreba petardi i redenika kategorija F2 i F3 zabranjena tokom cijele godine.

Ilustracija - Soundset.hr

Naglašavaju i da je upotreba ostale pirotehnike dopuštena od 27. decembra do 1. januara, a ne od 15. decembra, od kada je dopuštena samo njezina prodaja.

Mole građane da pokažu suosjećanje za životinje, djecu, starije i ostale ljude te da ne koriste ni dozvoljenu pirotehniku, jer je i takva pirotehnika opasna za ljude i smrtonosna za životinje.

“Prethodnih godina smo uprkos zakonskoj zabrani gotovo svakodnevno zaprimali pritužbe građana vezano za ispucavanje petardi i ostale zabranjene pirotehnike. Čim započne prodaja pirotehnike kreće i pucnjava iako je to tada još zabranjeno.”, kazali su iz udruge Prijatelji životinja, prenosi Index.

Stoga su pisali Ministarstvu unutrašnjih poslova sa zamolbom za veću kontrolu prodaje i uporabe pirotehnike: “Apeliramo da se kroz cijeli decembar i početak januara, pojača kontrola policije po pitanju korištenja petardi i redenika, tako da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolisati provedbu Zakona.”

Ujedno su zatražili zakonsku izmjenu kako bi se prodaja dozvoljene pirotehnike dopustila od 27. do 31. decembra, a njezina upotreba samo od 31. decembra do 1. januara odnosno u vrijeme dočeka Nove godine. Sada je to dozvoljeno i 27., 28., 29. i 30. decembra, kada se ništa ne slavi.

Napominju da novogodišnji vatromet nije ni nužan ni nezamjenjiv način proslave, što pokazuje sve veći broj gradova i općina, koji u posljednjih par godina odustaju od njegove organizacije te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Dopisom su pozvali sve gradove i općine da budu dio pozitivnih promjena i obilježe Novu godinu na ekološki osviješten i moderan način te im je gotovo 50 javilo da žele biti dobar primjer svojim građanima.

Mnogi veliki gradovi odustali od vatrometa

Mnogi veliki gradovi su se priključili ovoj inicijativi, neki od njih su Zagreb, Rijeka, Osijek, Zadar, Pula, Varaždin, Dubrovnik, Samobor i Vinkovci. Kao ostale pozitivne primjere spominju gradove Čazmu i Grubišno Polje, koji će umjesto vatrometa organizovati laserski show, te Grad Opatiju, koji je i ove godine novac namijenjen vatrometu donirao za životinje. Zahvaljuju svima koji su se priključili inicijativi te vjeruju da će i ostali pratiti ove zaista dobre primjere.

“Podsjećamo na negativne posljedice koje vatromet može imati na životinje, ljude i okoliš. Nebrojene životinje, posebno ptice, ali i kućne životinje, stradavaju u novogodišnjoj noći jer im srce otkazuje od straha. Organizacija vatrometa potiče djecu da i ona koriste pirotehniku pa dolazi do stravičnih povreda”, kažu iz udruge.

“Nadalje, ljudi koji su osjetljivi na buku teško se nose s iznimno glasnom bukom u novogodišnjoj noći. Osim što uznemiruje ljude i životinje, zagađuje i zrak jer ispušta visoke nivoe ugljičnog dioksida u atmosferu što može biti štetno za okoliš i ljudsko zdravlje te stvara smeće po ulicama”, izjavljuju iz udruge Prijatelji životinja.

Popis gradova koji su odustali od vatrometa u novogodišnjoj noći.

Grad Labin
Grad Rovinj
Grad Čazma
Grad Opatija
Grad Samobor
Grad Rijeka
Grad Pula
Grad Cres
Grad Zabok
Grad Novigrad
Grad Duga Resa
Grad Oroslavje
Grad Varaždin
Grad Osijek
Grad Poreč
Grad Zadar
Grad Požega
Grad Đurđevac
Grad Zagreb
Grad Vrbovec
Grad Pregrada
Grad Vinkovci
Grad Virovitica
Grad Mali Lošinj
Grad Crikvenica
Grad Kaštela
Grad Ivanec
Grad Dubrovnik
Grad Otok
Grad Korčula
Grad Grubišno Polje
Općina Sukošan
Općina Lovran
Općina Gornja Stubica
Općina Belica
Općina Donji Vidovec
Općina Voćin
Općina Bol
Općina Majur
Općina Pitomača
Općina Klana
Općina Klenovnik
Općina Bogdanovci
Općina Bošnjaci
Općina Tompojevci
Općina Viljevo
Općina Erdut


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh