Region

Voda nadire na sve strane: U Sloveniji se izlijeva i more i rijeke, čuju se sirene…

Zbog obilne kiše koja je zahvatila Sloveniju, Agencija za okoliš izdala je za velik dio zemlje crveno upozorenje. Najviše problema ima u općini Tolmin u Bašćanskoj grapi.

Prema podacima Arsoa, Vipava i Idrijca se izlijevaju, a Stožer civilne zaštite za sjevernu Primorsku javlja da je i Soča također izrazito visoka. Općinski stožer civilne zaštite sjeverne Primorske u pripravnosti je od jučer poslijepodne. Iako tijekom noći nije bilo ozbiljnih neugodnosti zbog vode, situacija se ujutro promijenila i voda sada, prema pisanju N1 Slovenija, nadire na sve strane.Najviše oborina do jutra je palo u sjevernom Primorskom, ali i sada se stvaraju pojasi jačih oborina, piše N1 Slovenija. Hidrolozi predviđaju da će rijeke na zapadu zemlje početi rasti, a u narednim satima se očekuje porast vodotoka i u drugim dijelovima zemlje. Smanjenje oborina se očekuje prema kraju dana.

More je, kao što je i prognozirano, počelo plaviti već u jutarnjim satima, a najveća plima tek se očekuje. Cesta koja vodi prema Piranu je zatvorena. Mještani su se već pripremili pa su postavili i branu od vreća i dasaka koja bi trebala spriječiti prodor vode.

N1 Slovenija piše kako uvjeti u Piranu nalikuju onima iz 2019. kada je zbilježena druga najviša razina mora u posljednjih 50 godina. Arso (Agencija za okoliš Republike Slovenije) je prognozirao da se plavljenje mora očekuje između 6 i 11 te da će za najviše plime razina mora doseći 350 cm. More bi moglo poplaviti i u večernjim satima, a plavljenje se očekuje i sutra.

U strahu si i stanovnici Savinje, iako tamo nema obilne kiše. Još uvijek se sjećaju kolovoških poplava. Mnogi su danas ostali kod kuće, nisu išli na posao, kako bi mogli biti spremni u slučaju da voda ponovno dođe do kuća.

Najteža je situacija u zapadnom dijelu zemlje gdje rastu vodotoci i gdje zbog intenzivnih padalina dolazi do prekida u prometu. Građanima se savjetuje da ne izlaze ako ne moraju.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3397992467084876&set=gm.1186607142309113&type=3&ref=embed_post


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh