Region

Opasna bolest potvrđena i u zagrebačkoj školi: Tri učenika zaražena, cijeli razred je na antibioticima

U Splitu je trenutno više od 70 oboljelih, a strahuje se da bi zbog niske procijepljenosti do iste situacije moglo doći i u drugim gradovima.

13.02.2023.., Pula - U OS “Monte Zaro” od prosinca je zabranjena upotreba mobitela, pametnih satova na satu kao i u kurgu skole dok su djeca u njemu. Branka Sironic Buic ravnateljica skole . Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Kod troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole potvrđen je hripavac, iznimno zarazna bakterijska bolest, a navodno je bolest potvrđena i kod nekoliko njihovih kontakata. Nakon što je potvrđen kod više djece u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zaraza je stigla i u Zagreb, a cijeli razred trenutrno je na antibioticima. Kako prenosi RTL Danas, u Splitu je trenutno više od 70 oboljelih, a strahuje se da bi zbog niske procijepljenosti do iste situacije moglo doći i u drugim gradovima.

Inače, kod hripavca u zaražene djece uglavnom dolazi do komplikacija poput upale pluća. Tijekom pretpandemijskih godina, kada je godišnje bilo oko 90 slučajeva, zabilježena su i dva smrtna slučaja među novorođenčadi zaraženom hripavcem.

“To je jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti uopće. Zaraznost hripavca se kreće negdje na razini koju imaju ospice i neke varijante COVID-a 19”, objasnio je dječji infektolog Goran Tešković.

“Nakon tjedan do deset dana se počne razvijati kašalj, koji je tipičan suh u napadima i češći noću koji pacijenta guše, izazivaju osjećaj nedostatka zraka. Vrlo često djeca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu”, dodao je,piše N1

Hripavac (pertussis, magareći kašalj, kukurikavac) klinički je i javnozdravstveno važna, akutna, visoko zarazna infekcija dišnog sustava, a karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom. Dugotrajna je i u klasičnom tijeku može se podijeliti u tri stadija od kojih svaki traje oko dva tjedna, a ponekad i dulje. Izvor zaraze je bolestan čovjek, često adolescent ili odrasla osoba, a prenosi se kapljičnim putem. U pravilu na bolest treba posumnjati kod svakog pacijenta s kašljem kao jedinim ili vodećim simptomom, posebno kad nema ostalih pratećih simptoma poput povišene tjelesne temperature, glavobolje ili osipa.

Preventivne mjere su cijepljenje, izolacija i profilaksa. Cijepljenje je ključna preventivna mjera i u Hrvatskoj se sustavno provodi od 1959. godine prema obveznom kalendaru cijepljenja. Glavni cilj cijepljenja jest smanjiti rizik od teških oblika hripavca među dojenčadi i malom djecom zbog velikog pobola i smrtnosti prouzročenih hripavcem u ovoj dobnoj skupini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh