Region

LIDERI IZ REGIONA U SKOPLJU: U fokusu ovogodišnjeg sastanka evropske integracije, klimatske promjene i iseljavanje mladih

U fokusu ovogodišnjeg sastanka čelnika zemalja sudionica Brdo-Brioni procesa u Skoplju su evropske integracije, klimatske promjene i iseljavanje mladih.

Predsjedništvo BiH - N1

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski biće u ponedjeljak, 11. septembra, domaćin sastanka čelnika zemalja učesnica Brdo-Brioni procesa u Skoplju.

Sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednica Slovenije Natasha Pirc Musar, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

U fokusu ovogodišnjeg sastanka čelnika zemalja sudionica Brdo-Brioni procesa u Skoplju su evropske integracije, klimatske promjene i iseljavanje mladih.

Proces Brdo-Brioni prvi je put održan 2013. godine na zajedničku inicijativu predsjednika Slovenije i Hrvatske, na Brdu kod Kranja.

Glavni cilj procesa je puna integracija zemalja regije u Evropsku uniju(EU), stabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu jačanjem regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja.

Lideri zemalja Brdo-Brioni procesa sastaju se najmanje jednom godišnje.

Na sastanku čelnika zemalja učednika Brdo-Brioni procesa akreditovano je 125 predstavnika medija, 72 iz Sjeverne Makedonije i 53 iz inostranstva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh