Region

Ispitivanje pokazalo: Sladoled na Jadranu preskup i pun bakterija

Cijena kugle sladoleda na Jadranu jedna je od glavnih tema ovoga ljeta, ali nije samo cijena ta o kojoj bi se trebalo pričati.

Sladoled - faktor.ba

Rasprava o previsokim cijenama kugle sladoleda, bacila je pak u drugi plan pitanje o kvalitetu.

Prema ispitivanjima Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kvaliteta sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego lani, piše Novi list.

“U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 odsto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj procjeni i dosta više od brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda koju smo utvrdili lani kada je taj postotak iznosio 33 odsto”, kaže Ivona Žarkovac Saršon s Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

U uzorcima koji su obrađivani u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i koji nisu zadovoljili svojom zdravstvenom kvalitetom, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija te enterobakterija.

Te bakterije su glavni razlog zdravstvene neispravnosti sladoleda u ugostiteljskim objektima u PGŽ-u pri čemu su u prvom redu praćeni objekti u priobalju i kvarnerskim otocima.

“Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene u niti jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta”, kaže Saršon Žarkovac.

“Ugostiteljima kod kojih su utvrđeni zdravstveno neispravni nalazi napišemo nalaz i svako dalje postupanje je na odgovornosti samih vlasnika i voditelja određenog objekta. Mi ne određujemo kazne, ne penaliziramo ugostitelje, to je posao inspektorata”, kaže Saršon Žarkovac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh