Region

Vučić rekao da se nada da će posjetiti Kosovo do kraja godine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 10. marta na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) da se nada da će do kraja godine moći da poseti Kosovo, prenosi RTS.

Aleksandar Vucic - Screenshot

Vučić je posetu Kosovu spomenuo u okviru svoje najavljene posete okruzima Srbije budući da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

Vučić je na toj sednici istakao da je kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti potvrdio da neće formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom jer nije u skladu sa zakonima Kosova.

“Mi se spremamo za te razgovore u ponedeljak i utorak, posle toga idemo u Ohrid. Verujte mi da mi nije jasno o čemu da razgovaramo. Kad oni kažu da su razgovori bili konstruktivni, a toliko su bili konstruktivni da jedino o čemu je trebalo da razgovaraju, oni su rekli da to neće da ispune. Zbog čega dolazite u Beograd? Da priznamo Kosovo? Džabe ste krečili”, rekao je Vučić, prenosi Beta.

Izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak će 13. i 14. marta posetiti Beograd.

On je 10. marta boravio na Kosovu i obavio razgovore sa opozicionim partijama na Kosovu i predstavnicima Srpske liste, najveće partije Srba na Kosovu, o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa dveju strana.

Premijer Kosova Kurti je nakon sastanka sa Lajčakom izrazio spremnost za potpisivanje Sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom 18. marta na Ohridu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ranije izrazio spremnost da radi na implementaciji evropskog plana, 9. marta je za beogradsku televiziju Hepi rekao da se Srbija neće saglasiti niti ćutati po pitanju ulaska Kosova u Ujedinjene nacije, niti će priznati Kosovo.

Vučić i Kurti izrazili su 27. februara spremnost da nastave sa implementacijom sporazuma za normalizaciju odnosa, poznatog kao francusko-nemački plan.

Dokument od 11 članova, koji je EU objavila 27. februara, ne spominje posebno uzajamno priznanje.

U dokumentu se međutim, navodi da Srbija neće prigovoriti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Podrška za stvaranje narodnog pokreta
Vućić je na sednici Glavnog odbora SNS tražio i podršku da krene u pripreme za stvaranje nove političke opcije Narodnog pokreta za državu.

On je tu odluku obrazložio time da je SNS sa svojim kapacitetima “najbolja u svakom smislu, ali da ima ograničenja u prijemu novih ljudi”.

“Ne želim da, zato što neki predsednik opštinskog odbora ne želi da vidi uglednog intelektualca jer bi mu on mogao biti konkurencija u stranci, njega i ne bude. Evo nije vam konkurencija, ali su nam potrebni da nam pomognu. Svaki glas mudrosti, ozbiljnosti i odgovornosti nam je više nego potreban”, rekao je Vučić.

Vučić je još sredinom septembra 2022. rekao da bi u narednih šest meseci trabalo da bude formiran “veliki državotvorni i nacionalni pokret za opstanak i napredak Srbije”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh