Region

Otvoreni ultimatum SAD-a i EU Vučiću: Riješiti Kosovo i sankcije Rusiji ili idu veliki problemi Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je jučerašnji dan bio “jedan od najtežih dana za Srbiju”, kao i da će Srbija imati mnogo nedaća i problema s kojima će se suočavati u budućnosti i da je zato “potrebno jedinstvo”.

“Od onih od kojih sam to očekivao zbog odgovornosti koju su morali pokazati, nismo dobili. Dobili smo njihovo ujedinjenje, bez obzira što su samo nekoliko dana prije govorili suprotno, o temi u koju nitko ne smije ići protiv nekoga”, naveo je Vučić u videu na Instagramu.

Dodao je da su, nažalost, “ovaj put izabrali da idu protiv Srbije”.

“I njima i svim međunarodnim predstavnicima, a prije svega vama, poštovani građani Srbije, govorit ću o svemu, o svim temama, o svim problemima s kojima se suočavamo i izborima koji su pred nama u ponedjeljak poslijepodne. Spasit ćemo i obraniti Srbiju”, istakao je Vučić.
Vučić je jučer u Beogradu razgovarao s posebnim predstavnikom EU-a za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom te predstavnicima SAD-a, Francuske, Njemačke i Italije.

Konkretno, radi se o pristajanju na Scholz-Macronov prijedlog u vezi rješenja situacije na Kosovu, koji čak i ne predviđa da Srbija mora priznati Kosovo, ali ne smije sprječavati njeno članstvo u međunarodnim organizacijama, pa i u UN-u.

Osim toga, rečeno mu je da će morati uvesti sankcije Rusiji i da je strpljenje Brisela oko toga na izdisaju.

Vučić je ranije rekao da mu je “nedvosmisleno rečeno da će Srbija imati velike probleme i izazove ako se ne usuglasi s predloženim planom”. “Pred nama nisu laki dani, bit će puno teških odluka”, rekao je Vučić i poručio srbijanskoj javnosti kako “treba znati da nema ni lijepih ni slatkih razgovora”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh