Politika

Guterres odgovorio Cvijanović: Schmidt ne treba potvrdu UN-a

Prvi čovjek UN- Antonio Guterres odgovorio je, preko Misije BiH, Željki Cvijanović.

Antionio Guterres- Time

”UN nije potpisnik Daytonskog sporazuma niti je UN član PIC-a, jedinog relevantnog tijela za imenovanje Visokog međunarodnog predstavnika u BiH”, stoji u odgovoru koji je objavio novinar Ivica Puljić na Twitteru.

“Ovim su otklonjene sve sumnje da Vijeće sigurnosti treba potvrditi postavnjenje Visokog međunarodnog predstavnika u BiH o čemu godinama neutemeljeno galame M. Dodik i njegovi sateliti. Dakle, Christian Schmidt jeste legalno postavljen na mjesto Visokog predstavnika”, objavio je Puljić.

Podsjećamo, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je od generalnog sekretara UN Antonija Guterresa da joj se iz UN dostavi odluka Vijeća sigurnosti UN o imenovanju Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom deset Dejtonskog sporazuma.

„Poslije detaljnog pretraživanja dokumenata Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija dostupnih u njegovoj onlajn bazi podataka, uspjeli smo da dođemo samo do jednog dokumenta koji se odnosi na Schmidtovo imenovanje“, navela je Cvijanović u pismu Guterresu.

Dodala je da je taj dokument zapisnik sa sastanka Savjeta bezbjednosti UN, od 22. jula 2021. godine, iz kojeg se vidi da jedini nacrt rezolucije podnesen na glasanje nije usvojen, pošto je rezultat glasanja bio dva glasa za i 13 uzdržanih.

„Bila bih vam zahvalna ako biste Kancelariji za pravne poslove naložili da meni, našim institucijama i građanima dostavi zvaničnu odluku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ako takva postoji, kojom se dokazuje da je Christian Schmidt zaista imenovan na mjesto visokog predstavnika u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Anekosom deset Dejtonskog sporazuma, kao i sve druge relevantne dokumente u vezi sa takvim imenovanjem“, navela je Cvijanović.

Za imenovanje Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH nisu glasale Rusija i Kina, zbog čega ga vlasti u RS ne priznaju za međunarodnog visokog predstavnika, PIŠU Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh