Politika

Proglašenje vitalnog interesa RS-a je protivno procesima regionalne saradnje i EU integracija

Povodom upućivanja Izjave predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o proglašenju dva zaključka u Predsjedništvu BiH veoma štetnim po vitalne interese
Republike Srpske, oglasio se kabinet člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića:

Upućivanje Izjave predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o proglašenju Zaključka za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te o proglašenju Zaključka za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na
Zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske je protivno procesima regionalne saradnje i EU integracija.

Učešće Bosne i Hercegovine i saradnja sa državama Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, rezultirali su projektima koji su imali brojne učinke na ekonomiju i svakodnevni život građana Bosne i Hercegovine i ostalih država regiona. Usvajanjem zaključaka na 6. sjednici Predsjedništva BiH (21.6.2023.) s ciljem omogućavanja slobode kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, te približavanja Bosne i Hercegovine EU usvajanjem Akcionog plana za isunjavanje 14 ključnih prioriteta, građani Bosne i Hercegovine imali bi mogućnost da koriste benefite Berlinskog procesa. Također, saradnja Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama, bila bi dodatno ojačana.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, već su prihvatile i ratifikovale sva tri sporazuma iz Berlinskog procesa, a koja su sada sporna za predstavnike bh. entiteta RS, što je apsurdno. U ime Bosne i Hercegovine sporazume je u novembru 2022. godine potpisao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH i jedan od čelnih ljudiSNSD-a Zoran Tegeltija. Očigledno je da se na ovaj način degradira i vlastita politika SNSD-a.

Svojim Zaključkom sa 6. redovne sjednice, da Vijeće ministara BiH usvoji Akcioni plan za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, Predsjedništvo BiH osigurava pretpostavke za ubrzanje procesa integeracije BiH u EU. Zaustavljanjem tog procesa u bh. entitetu RS čini se šteta svim građanima Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, na prijedlog člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića na 6. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da usvoji Sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne
medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazum o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Također, na prijedlog člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da usvoji Akcioni plan za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh