Politika

Komšić: Dok se ne usvoji Zakon o gasu, nema ništa od plinovoda

Dajte državni Zakon o gasu, pa ćemo razgovarati o Istočnoj i Južnoj interkonekciji.

Željko Komsić - Hayat

Poručio je ovo gostujući u emisiji “Istraga sedmice” na Hayat TV član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Južna interkonekcija ne bi bila problem da BH Gas nosi taj posao. U međuvremenu je HDZ napravio u Širokom preduzeće da preuzme taj posao od BH Gasa bez zakonskog uporišta. Neka se zakonom neke stvari regulišu. Oni nama govore da smo ovisni o ruskom gasu i to je tačno, ali s druge strane odbijamo da Istočna interkoncekcija dovede gas u RS, a od mene se traži da tu ovisnost isporučim Zagrebu i Čoviću za snabdijevanje centralnog dijela BiH, koji je najveći potrošač. Traži se da ne ovisim više o Rusima, nego o Zagrebu. Te plinske instalacije su položene do Travnika i tu bi se trebala spojiti Južna interkonekcija, kaže Komšić i dodaje:

– Ne bi bio problem kuda bi išao plin, nego pod kojim uslovima. Dodik neće glasati za Zakon o gasu, a ja bez tog na Predsjedništvu neću da glasam za interkonekciju. Mislim da je i Bećirović sklon mom stavu i to znači da zasad nema ništa o ovim projektima. Ne znam zašto onda sve ovo rade, možda pokušavaju Dodika prevariti. Dok se zakonski ne reguliše, nema ništa ni od jednog ni od drugog, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh