Kultura

Ramazanska poruka hafiza Sulejmana Bugarija

Hafiz Sulejman Bugari uputio je čestitku povodom nastupajućeg mjeseca ramazana, svetog mjeseca muslimana.

Hafiz Sulejman Bugari - facebook

Njegovu ramazansku poruku prenosimo u cijelosti:

“Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i bliske ashabe, prisne prijatelje i na sve one koji teže ka povjerenju i sigurnosti.

Nepovjerenje, dezorijentiranost i nesigurnost su tri slabosti koje razaraju pojedinca i društvo.

Gospodar svjetova nam svake, pa i ove godine, ponovo pruža priliku da vratimo i obnovimo povjerenje, smjer i sigurnost, kojima pojedinac i društvo dobijaju posebnu vrijednost.

Od Posljednjeg poslanika Muhammeda, a.s., se prenosi da je rekao: – Post je amanet (povjerenje) i neka svako od vas čuva svoje povjerenje.

Ljudi nam ne vjeruju i boje se jer nemaju povjerenje u nas. Zašto? Zato što još nismo zapostili od svega što drugog vrijeđa i zato što se vrijeđamo. A Poslanik, a.s., je rekao: – Nema vjere ko nema povjerenja. (Hadis)

U drugom govoru stoji: – Kad vas neko vrijeđa, vi recite: Ja postim!

Samo dvije stvari treba uraditi da bismo bili zdravo orijentirani i kod Gospodara osigurani.

Gospodar, u 82. ajetu sure El-En’am, veli: – Oni koji vjeruju i svoje vjerovanje ne miješaju sa bilo kojom nepravdom, imaju osiguranje i oni su orijentirani.

Ramazan, kao mjesec sigurnosti, blagoslova i škole života, prilika je za to.

Krenimo u školu gdje se može diplomirati na psihofizičkom zdravlju.

Neka nam pohađanje bude berićetno i uspješno.

Ramazan šerif mubarek olsun”, naveo je Sulejman Bugari, piše Radiosarajevo.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh