Crna hronika

Sve više krađa podataka sa bankovnih kartica

Učestalo neovlašteno pribavljanje podataka sa kartica građana, tako što izvršioci prethodno hakuju njihove Facebook i Instagram profile.

Kreditna kartica - Nezavisne.com

-U posljednje vrijeme primjetan je povećan broj prevara koje se odnose na neovlašteno pribavljanje podataka sa bankovnih kartica građana, tako što izvršioci prethodno hakuju njihove Facebook i Instagram profile, izjavio je načelnik Odjeljenja za privredni kriminalitet u Policijskoj upravi Bijeljina Rade Vučković, piše indikator.

Vučković je pojasnio da izvršioci, nakon što hakuju profile, šalju poruke prijateljima oštećenih i traže da im fotografišu obje strane bankovnih kartica, kako bi izvršili navodnu kupovinu, te na taj način zloupotrebljavaju karticu i skidaju novac sa nje.

– Za korištenje bankovne kartice za kupovinu putem Interneta dovoljno je imati broj kartice, validnost (datum važenja kartice) i kontrolni broj. Zato treba biti veoma oprezan prilikom slanja ovih podataka drugim licima, kako bi bile izbjegnute zloupotrebe, upozorio je Vučković, izvještava InfoBijeljina.

On je naglasio da ukoliko su građani dali podatke sa bankovne kartice, te sumnjaju na prevaru, potrebno je da odmah pozovu banku koja je izdavalac kartice sa ciljem njenog blokiranja, sprečavanja zloupotrebe i eventualnog povrata novca, kao i da o svemu obavijeste Policijsku stanicu u Bijeljini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh