Crna hronika

Medo projurio pored benzinske pumpe

O tome da medvjedi sve više postaju prijetnja naseljenim mjestima na području općine Sanski Most svjedoči i slučaj od prije par noći…

Medvjed - screenshot

– O tome da medvjedi sve više postaju prijetnja naseljenim mjestima na području općine Sanski Most svjedoči i slučaj od prije par noći kada je mladi medvjed snimljen u blizini benzinske pumpe Tomina, nekoliko kilometara od grada na Sani, pišu Nezavisne.

Medvjed se obreo usred ovoga sela, a mještani su u strahu i kažu kako ovakav slučaj nikada do sada nije zabilježen.

Istovremeno, i druga rubna naselja na ovome prostoru, koja gravitiraju grmečkim šumama, mjesta su koja gotovo svakodnevno posjećuju medvjedi. Najčešća šteta koju čine je na pčelinjacima, pa su tako u danima proteklog vikenda na njihovoj meti bila dva pčelinjaka u naseljima Kamengrad i Lipnik, gdje je uništeno više košnica s pčelinjim društvima.

U Lovačkom društvu “Sana” se pribojavaju da bi ovakvi slučajevi u narednom periodu mogli biti učestali s obzirom na povećanu brojnost medvjeda i činjenicu da je zbog nerodne godine sve manje hrane u njihovim prirodnim staništima.

“Medvjedi su u potrazi za hranom i zbog toga se spuštaju u nizinske predjele, u okolinu naseljenih mjesta. Životinja kada je gladna, spremna je na sve, pa je moguće u opasnosti i stočni fond. Do sada na ovim prostorima nisu zabilježeni napadi medvjeda na čovjeka, ali treba biti oprezan i povući se prilikom susreta s njim”, kaže Senad Kljajić, predsjednik Lovačkog društva “Sana”.

Prema njegovim riječima, posebno treba biti oprezan ukoliko dođe do susreta s medvjedicom koja šeta mladunce, s obzirom na to da ženka medvjeda, u namjeri da zaštiti podmladak, može biti agresivna u takvim situacijama. Lovci kažu kako su često na meti prozivki zbog ovog problema, ali da su im ruke jednostavno vezane, jer je jedino u Federaciji BiH, kada je u pitanju region, u posljednjih desetak godina na izričitoj snazi zabrana lova na medvjede.

“U svim okolnim zemljama, pa i na prostoru Republike Srpske, dozvoljen je lov na madvjede u skladu s pravilima gazdovanja i njihovim brojnim stanjem. Međutim, u Federaciji BiH zakonski propisi koji regulišu ovu oblast su izuzetno komplikovani, neophodno je dobiti saglasnost više ministarstava, institucija, pa čak i udruženja za zaštitu životinja i sve to komplikuje situaciju”, kaže Kljajić.

Usljed zabrane lova brojno stanje medvjeda na području Sanskog Mosta, ali i ostalih gradova i općina na području Unsko-sanskog kantona se znatno povećalo, a sanski lovci pretpostavljaju da samo u lovištu kojim gazduju obitava preko stotinu odraslih primjeraka medvjeda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh