BiH

Katastrofalne fotografije Jablaničkog jezera: Ovo je opasno za zdravlje!

Nevladina organizacije Zeleni Neretva Konjic objavili su na svom zvaničnom Facebook profilu nekoliko fotografija Jablaničkog jezera na kojem se vidi cvjetanje algi koje je, kako stručnjaci pojašnjavaju, izazvano prekomjernim ispuštanjem fosfata

Katastrofalne fotografije jednog od najatraktivnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini ovih dana postale su viralne na društvenim mrežama,prenosi Depo.

Naime, Jablaničko jezero ovih dana prolazi kroz ekološku katastrofu. Do koga je?

Prije samo nekoliko dana plaža Jablaničkog jezera je svrstana među 100 najbolji plaža na svijetu, a već danas je kupanje u Jablaničkom jezeru opasno za zdravlje.

Nevladina organizacije Zeleni Neretva Konjic objavili su na svom zvaničnom Facebook profilu nekoliko fotografija Jablaničkog jezera na kojem se vidi cvjetanje algi koje je, kako stručnjaci pojašnjavaju, izazvano prekomjernim ispuštanjem fosfata.

Na ovu temu razgovarali smo sa Anesom Podićem, ekološkim aktivistom.

“Još uvijek je rano govoriti o tačnom uzroku. No, zasigurno je kombinacija hemijskih i bioloških uslova. Definitivno je imalo utjecala i visoka temperatura ovih dana. Međutim, šta je tačno još uvijek ne možemo znati. Svjedoci smo da svaki otpad završi u Jablaničkom jezeru. Bez detaljne analize ne može se znati tačan uzrok”, kazao je Podić.

Na naše pitanje kada možemo očekivati da sve ponovo bude uredu, Podić nam je kazao:

“Temperatura kada padne može se vratiti u normalnu. Ovo nije prvi put. Građani moraju znati da ove alge mogu biti opasne za zdravlje ukoliko se kupate u jezeru”, zaključio je Podić za N1.

Podsjetimo, britanski portal Beachatlas objavio je listu 100 najboljih plaža na svijetu. Na listi 100 najboljih plaža svijeta našla se i plaža Jablaničkog jezera koja je svrstana na 57. mjesto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh