BiH

BIH ĆE DOBITI STATUS KANDIDATA ZA ČLANSTVO U NATO

Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a se složio stvoriti novi status u PS NATO-a za države koje teže pridruživanju Savezu i zvanično označiti Ukrajinu, kao i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, kao kandidate za NATO.

Zastave BiH i EU - Vecernji.hr

Kao dio sveobuhvatne reforme partnerstava Skupštine usvojene u Talinu, Stalni komitet se složio da stvori novi status u Parlamentarnoj skupštini NATO-a za one nacije koje teže da se pridruže Alijansi i da zvanično odredi Ukrajinu, kao i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, kao NATO kandidate.

U još dvije važne odluke, Stalni odbor odlučio je unaprijediti Skupštinu Kosova s parlamentarnog posmatrača na pridruženog člana, kao i dodijeliti parlamentu Malte status pridruženog člana.

Osim toga, pokrenuli su korake za unapređenje dijaloga i saradnje s južnim susjedstvom saveza i indo-pacifičkom regijom.

Ove promjene u partnerstvima moraju biti ratificirane od punog sastava Skupštine na zasjedanju 2024. u Sofiji u Bugarskoj krajem maja, saopćeno je iz PS NATO. prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh