BiH

McDonald’s zabilježio značajan pad prodaje od početka bojkota u oktobru prošle godine

Poznati svjetski lanac restorana brze hrane McDonald’s izvijestio o prvom tromjesečnom padu prodaje u gotovo četiri godine, koji se desio zbog bojkota kupaca povezanih s ratom između Izraela i Hamasa.

McDonald's - večernji.hr

z McDonald’sa su saopštili kako je rast prodaje za to razdoblje u područjima koji uključuju Bliski istok, Kinu i Indiju, bio 0,7% – daleko ispod tržišnih očekivanja od 5,5%, prema podacima London Stock Exchange Group.

Kako piše Sky News, do pada je došlo nakon što je prošlog oktobra nastao razdor kada je McDonald’s Izrael objavio da je donirao hiljade besplatnih obroka vojnicima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) uključenim u sukob u Pojasu Gaze.

Taj je potez izazvao žestoku reakciju kritičara izraelske vojne akcije u Gazi – što je uključivalo i pozive na bojkot lanca.

Slični bojkoti pogodili su i druge robne marke, uključujući Zaru i Starbucks, koji nisu ispunili tržišna očekivanja i smanjili svoje godišnje prognoze prodaje prošle sedmice. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh