BiH

U hladnoj Neretvi: Plivanje za Časni krst

Za Časni krst u rijeku Neretvu, na 7 C stupnjeva, plivalo je dvadesetak plivača iz Hercegovine, ali i Hrvatske.

Plivanje za Časni krst - (Foto FENA/Ivan Rozić)

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Srpska pravoslavna crkvena općina Blagaj i ove su godine, već tradicionalno, na blagdan Bogojavljenje organizirali plivanje za Časni krst, na rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ.

Za Časni krst u rijeku Neretvu, na 7 C stupnjeva, plivalo je dvadesetak plivača iz Hercegovine, ali i Hrvatske.

Prvi je do krsta stigao devetnaestogodišnji Ljubo Knežić iz Metkovića.

– Ovo je prvo moje sudjelovanje. Lani sam isto htio doći, ali na žalost, vodostaj rijeke je bio vrlo visok te je plivanje odgođeno. Napokon mi se ostvarila želja i osjećaj je neopisiv – kazao je Knežić, napominjući kako mu je od malena bila želja da osvoji Časni krst.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje u Mostaru je prvi put održano 2017. godine.

Uoči plivanja održana je liturgija u kapeli Svetog despota Stefana Lazarevića i prepodobne Evgenije u Ortiješu.

Srpska pravoslavna crkva 19. januara proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje kršćanske vjere.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema srpskom narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave – “Bog se javi!” i “Vaistinu se javi!”. U mnogim gradovima i mjestima održava se natjecanje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh