BiH

Evo kakvo nas vrijeme čeka do petka

Padavine pristižu sa zapada Bosne i Hercegovine, a sada slijedi njihovo intenziviranje tokom noći na srijedu i postepeno širenje na čitavu zemlju.

Kišno vrijeme - Pinterest.com

NOĆ NA SRIJEDU (6.12.) – Uz pretežno oblačno vrijeme, padavine sa zapada će postepeno tokom noći zahvaćati sve veći dio naše zemlje. Najkasnije će stići na istok – u jutarnjim satima srijede. Najviše padavina u dijelovima sjeverozapadne, sjeverne, zapadne Bosne i u Hercegovini.

SRIJEDA – Padavine će u jutarnjim i prijepodnevnim satima srijede pristizati u istočne dijelove naše zemlje, gdje će ih ujedno biti i najmanje. Na zapadu zemlje će dolaziti do prestanka padavina u jutarnjim satima srijede, a u srijedu poslijepodne padavine će prestati skoro posvuda. Ostaće jedino lokalno malo padavina u Hercegovini, u nizinama kiša a na planinama snijeg.

Oblik padavina od noći na srijedu do srijede poslijepodne: U nizinama većinom kiša, a na nadmorskim visinama iznad 500 m se očekuje susnježica i snijeg. U Hercegovini susnježica i snijeg na nadmorskim visinama iznad 1000 m. Najniža snježna granica na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne gdje će biti susnježice i snijega u nizinama uz većinom formiranje tanjeg snježnog pokrivača visine između 1 i 5 cm. U višim krajevima lokalno oko 10 cm.

Jutarnja temperatura u srijedu -1 do 3, na jugu do 8°C. Dnevna temperatura između 0 i 5, na jugu do 12°C. Vjetar slab do lokalno umjeren sjevernih smjerova.

ČETVRTAK (7.12.) – Od jutarnjih sati četvrtka lokalno u centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne slaba susnježica i snijeg. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme, a do smanjenja oblačnosti će doći i na zapadu i sjeverozapadu Bosne pa će i tu biti dužih sunčanih perioda tokom dana. U četvrtak navečer prestanak padavina posvuda i većinom smanjenje oblačnosti.

U čevrtak ujutro moguć mraz na sjeveroazadu i zapadu Bosne pa bi tu temperature bile između -4 i 0°C, u ostatku zemlje između 0 i 3, na jugu do 5°C. Dnevna temperatura između 2 i 7, na jugu do 10°C.

U četvrtak tokom dana povremeno u većem dijelu zemlje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Hercegovini i na zapadu Bosne umjerena do na udare jaka bura.

Petak (8.12.) i vikend (9./10.12.) – Stabilnije vrijeme i pretežno sunčano. Više oblačnosti moguće u subotu u većem dijelu Bosne, dok bi u Hercegovini bilo pretežno sunčano. Od petka moguće da ćemo ući u nešto duži period stabilnog vremena bez padavina.

U petak ujutro moguć mraz u većem dijelu zemlje, danju podjednako toplo kao u četvrtak


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh