BiH

Upaljen narandžasti meteoalarm: Jaki udari vjetra

Poslijepodne kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje

Vjetar - Blogspot.com

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne slabi lokalni pljuskovi su mogući Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Poslijepodne kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Vjetar umjeren do jak sa olujnim udarima južni i jugozapadni. Tokom noći vjetar slabi i mijenja smjer na sjeverni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, a dnevna 15 do 21 stepen.

U Sarajevu jutro pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Kiša se očekuje u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura oko 14, a dnevna oko 17 stepeni.

Narandžasto upozorenje
FHMZ je izdao narandžasto upozorenje za cijelu BiH zbog jakih i olujnih udara vjetra južnog smjera. Mogu se očekivati udari vjetra južnog smjera brzine 50-80 km/h.

Upozorenje je na snazi do 2. decembra do 18 sati.

Upozorenje je na snazi do 2. decembra do 18 sati. FHMZ

– Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.

Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama – navode iz FHMZ-a.

Narednih dana snijeg
U nedjelju pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. U prvom dijelu dana u većem dijelu Bosne slab snijeg ili susnježica, a u Hercegovini lokalno slaba kiša. U drugom dijelu dana slab snijeg na istoku i jugoistoku Bosne. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 5, na jugu do 9, a dnevna 0 do 6, na jugu od 9 do 13 stepeni,piše Avaz

U ponedjeljak pretežno sunčano vrijeme sa mrazom. U jutarnjim satima po kotlima centralne i istočne Bosne može biti magle ili niske naoblake. U večernjim satima novo naoblačenje. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -6 do 0, na jugu do 3, a dnevna 0 do 5, na jugu do 10 stepeni.

Biometeorološka prognoza
Nestabilno vrijeme, uz jači jugo, natprosječne temperature zraka i pogoršanje biometeoroloških prilika, moglo bi kod osjetljivih osoba uzrokovati poteškoće u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih bolova, malaksalosti. Preporučljivo je reducirati aktivnosti. Sa noćnim satima opšta slika dodatno će se pogoršati, obzirom da će, nakon natprosječne topline tokom dana, temperature opasti usljed sjevernog strujanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh