BiH

Prekida se štrajk zdravstvenih radnika u HNK

lada HNK održala je sjednicu na kojoj je usvojena Odluka o davanju saglasnosti na Prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u zdravstvu.

Doktori - Faktor.ba

Ovom odlukom, ispunjeni su zahtjevi zdravstvenih radnika. Osnovni zahtjev bio je da se poboljša njihov materijalni status. Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK, ističe da je ovo najvažnija odluka Vlade, te da je spriječen potpuni zdravstveni kolaps:

“Prijedlog pregovaračkog tima Vlade bio je da se poveća u jednom dijelu koeficijent, u jednom dijelu postotak na plaću. Mi smo se složili sa takvom kombinacijom, to je bio i naš prijedlog. Od prvog dana kada smo stavili to na sto vidio se optimizam da će se to na neki način riješiti. U ovom trenutku mogu zahvaliti novoj premijerki, jer je učinjen dodatni napor”, kaže Vuković. Dodaje da je veoma važno od trenutka potpisivanja sporazuma, prekinuti štrajk, kako bi pacijenti u HNK dobili sva prava. No, sada se čeka ratifikacija ugovora.

“Zdravstveni radnici su presretni. Kada dobijemo službenu potvrdu od Vlade, njen dokument ići će na ratifikaciju na Skupštinu Sveučilišta kliničke bolnice Mostar, našeg sindikata, nakon toga planira se svečana sjednica potpisivanje kolektivnog ugovora sa nekim iz Vlade, ili premijerkom ili resornim ministrom zdravstva”, objasnio je Vuković.

Vuković se nada da će se transparentan odnos sa Vladom nastaviti i u budućnosti, i napominje da do sada to nije bio slučaj. Svakako se neće odustati od dalje borbe za bolji status zdravstvenih radnika.

“Zdravstveni radnici su sa ovim zadovoljni, uvijek može bolje, godinama traje borba da se poboljša materijalno stanje zdravstvenih radnika. Mi ćemo i dalje sa ovom Vladom i sa svakom budućom Vladom pregovarati da bi naši radnici bili zadovoljni, da ne idu u inostranstvo ili da se to barem smanji na minimum, da nam najbolji kadar ne ide u inostranstvo”, završava Vuković.

Podsjećamo, od drugog novembra skoro četiri hiljade zdravstvenih radnika stupilo je u štrajk, zbog niskih plata. Kolektivni ugovor bi trebao biti potpisan naredne sedmice, kada će se zdravstveni radnici vratiti na posao.
prenosi N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh