BiH

BiH dobija modernu opservatoriju u Visokom

Opservatorija će zajedno s tržnim centrom i hotelom „Vema” stupiti u pogon u subotu, 18. novembra 2023. godine.

BiH dobija modernu opservatoriju u Visokom - voa

Zahvaljujući upornosti entuzijasta i društvenoj odgovornosti privatnika, BiH će dobiti novu, modernu astronomsku opservatoriju u Visokom.

Inicijativu za gradnjom opservatorije pokrenuo je Osman Suša, investitor projekta preobrazbe zgrade nekadašnje robne kuće „Vema” u centru Visokog u objekt kojeg će pored brojnih sadržaja, krasiti i kupola s astronomskim teleskopom.

Opservatorija je dobila ime „Astronomska opservatorija VEMA Visoko” a u njenoj izgradnji veliki doprinos je dalo Astronomsko društvo „Orion”.

Ovo je ujedno i prva poslijeratna astronomska opservatorija u Bosni i Hercegovini. Usljed ratnih dejstava opservatorija na Trebeviću kod Sarajeva je uništena i veliko je pitanja kada će biti obnovljena.

Novi objekat u Visokom zapravo je veliki doprinos astronomiji u BiH

Opservatorija ce zajedno s tržnim centrom i hotelom „Vema” u Visokom stupiti u pogon u subotu, 18. novembra 2023. godine, kada je planirano otvorenje objekta. U skorijoj budućnosti će biti najavljen program za one zainteresovane posjetioce opservatorije, piše VOA.

„Pošto je u pitanju privatna investicija, sredstva su obezbijeđena od strane vlasnika koji je od samog početka projekta htio da astronomska opservatorija bude dio objekta. Svakako je potrebno imati interesovanja za astronomiju da bi se došlo te ideje”, kazao je Jasmin Dolamić iz AD Orion, uključen u projekat izgradnje ove opservatorije.

Opservatorijska kupola je na krov objekta instalirana u ranijoj fazi projekta, pa je na teleskop morala čekati nekoliko godina.

Teleskop je isporučen sredinom ove godine godine i u kratkom roku ga je instalirao tim iz AD Oriona, koji su činili Muhamed Muminovic, Armin Hujić i Jasmin Dolamić. Članovi AD „Orion” su od samog početka uključeni kao konsultanti/ce, izvršioci instalacije i kalibracije teleskopa.

„Ja sam zajedno sa g. Muminovićem i Arminom Hujicem bio uključen u proces selekcije teleskopa i popratne opreme prije narudžbe, radili smo mehaničku montažu i instalaciju teleskopa zajedno sa stubom unutar kupole i na kraju testiranje funkcija teleskopa, inicijalnu kalibraciju i test optike. Ostalo je još finalizirati kolimaciju optike i precizno mapirati noćno nebo sa lokacije opservatorije što će omogućiti maksimalnu preciznost cijelog sustava”, kazao je Dolamić.

Ovaj teleskop je precizan astronomski instrument proizvodjaca ‘Meade’. Optička cijev je katadiopterskog dizajna, tacnije SCT (Schmidt–Cassegrain Telescope) tip teleskopa – sa promjerom od 355mm (14″) i fokalnom duljinom od 2845mm.

„Koliko je meni poznato, ovo je trenutno najveci aktivan astronomski teleskop u BiH”, dodao je Dolamić, prenosi VOA.

Ovakav tip teleskopa je odabaran zbog svojih svojstava koja odgovaraju lokaciji i svrsi opservatorije u koju je instaliran.

„Pošto je lokacija ipak u centru grada Visokog gdje će svjetlosno zagađenje onemogućiti promatranje i snimanje objekata dubokog neba, tamnih maglica i dalekih galaksija, objekti koji će se najviše promatrati će biti iz našeg Solarnog sistema – planete i naš Mjesec, za šta je ovaj teleskop izuzetan i ima mogućnost pružiti nezaboravne poglede na ove objekte. Teleskop je u potpunosti automatizovan i sadrži bazu od preko 145 000 objekata koje može precizno naciljati pritiskom na dugme. Prečnik kupole je 5.5m sto ce omoguciti boravak više osoba istovremeno unutar kupole prilikom promatranja”, ističe Dolamić.

Teleskop je već nekoliko puta uspješno testiran. Pokazao je zavidnu oštrinu i kvalitetu slike, što i priliči instrumentu ovog promjera i karakteristika.

U pripremi je i program edukativnih aktivnosti koje ce doprinijeti popularizaciji astronomije i omogućiti zainteresovanim astronomskim entuzijastima da posjeta opservatoriji bude popraćena predavanjima članova i članica iz Astronomskog društva „Orion”.

U planu je program individualnih i grupnih posjeta, konferencija, predavanja i radionica za sve dobne skupine.

„Ovo je jedan veliki korak naprijed za astronomiju na području BiH i nestrpljivo očekujem dalji nastavak saradnje i radujem se budućim brojnim aktivnostima u Astronomskoj opservatoriji ‘VEMA’”, kaže Jasmin Dolamić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh