BiH

Amerika mamac za studente iz BiH

Spajajući rad i odmor, mnogi studenti već godinama barem na nekoliko mjeseci putem programa “Work and Travel” svoje mjesto života mijenjaju adresama u Americi, Kanadi i Njemačkoj, a interesovanje ni za sljedeću godinu ne jenjava.

putovanje - nezavisne

Ljeto, ali radno na različitim poslovima, na tlu Amerike već dvije godine zaredom provela je i Prnjavorčanka Anja Tramošljanin. Kako ističe za “Nezavisne novine”, na put “preko bare” bi krenula i dogodine, međutim, to neće moći jer više nije student, prenose nezavisne.

“Radila sam u hotelu i u restoranu. Prve godine sam u restoranu pripremala stolove za goste i radila u kuhinji, gdje sam dodavala detalje na tanjir, dok su mi tokom druge godine u restoranu ponudili da služim goste, što sam i prihvatila jer se više zaradi, a i sam posao je zanimljiviji. U hotelu sam tokom obje godine radila na poziciji sobarice”, ističe ona, dodajući da su joj ovi poslovi pomogli u usavršavanju jezika.

Nakon radnih mjeseci, kako ističe, pronašla je i dane za odmor, pa je tako uspjela i obići nekoliko američkih metropola.

“Prve godine sam posjetila Njujork, Čikago i išli smo na zapadnu obalu, koja podrazumijeva Los Anđeles, San Francisko i Las Vegas. Ove godine sam išla u Majami i Čikago”, rekla je Ana, dodajući da joj je Čikago ljepši od Njujorka.

“Čikago je ljepši i po pitanju čistoće i same organizacije grada. Njujork je jako zanimljiv, ali je i jako prljav”, priča ona.

Orijentacija i snalaženje u gradovima mladoj Prnjavorčanki nisu bili jača strana, međutim, nakon avanture u Americi, kako kaže, mogla bi ići bilo gdje.

“Ko god ima priliku da ode, treba da ode. To je jedinstvena životna prilika da se toliko upozna kultura i obiđe Amerika, ali i da se osoba osamostali i stekne samopouzdanje”, ističe Tramošljaninova, koja kao najveću korist od odlaska u Ameriku vidi u prijateljstvima koje je stvorila.

Jedna od agencija preko koje studenti kroz program “Work and Travel” mogu otputovati i raditi u dalekim zemljama je i Agencija “Experience”, a kako ističu, interesovanje za ove programe među studentima ne jenjava.

“Ove godine je velika zainteresovanost za sve programe, posebno za ‘Work and Travel USA’ gdje mladi sve više žele da odu da rade, putuju, usavrše jezik, a i zarade”, ističu iz “Experiencea” za “Nezavisne novine”.

Kako naglašavaju, najtraženiji poslovi su iz sfere ugostiteljstva, poput konobara.

“Satnice se kreću oko 15, pa sve i do 25 dolara i studenti imaju priliku da zarade i više od 30.000 KM”, navode u Agenciji “Experience”.

Do Amerike i Kanade mladi mogu kroz različite programe, a svi oni koji ipak ne žele “preko bare”, mogu izabrati i program koji se realizuje u Njemačkoj, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh