BiH

Jezero Kop u Tuzli: Neiskorišteni prirodni biser

Na području grada Tuzle postoji nekoliko lokacija za odmor, posebno atraktivno u proljeće i jesen je jezero “Kop” Šićki Brod.

Jezero Kop u Tuzli - vijesti.ba

Jezero Kop je nastalo 1987. godine na površinskom kopu Šicki Brod po kojem je i dobilo naziv.
Ovo jezero je dugo 800 i široko 400 metara što ga čini idealnim kako za rekreativni tako i za takmičarski ribolov. Nedavno je i poribljeno sa mlađi šarana. Najdublja tačka jezera je oko 35 metara. Jezero je puno malih uvala i zaliva koji su opasani vodenim rastinjem.

Dugogodišnja aktivistička borba za čist zrak i vodu koja se odnosila na lokalitet jezera Kop Šićki brod, ranije je završena te su se stvorili uslovi da ovaj prostor umjesto deponije šljake i pepela bude pretvoren u zonu za odmor i rekreaciju. Jezero je danas svojevrstan park prirode, zahvaljujući isključivo entuzijastima koji svoje vrijeme provode čuvajući ovo prirodno blago. Grad Tuzla je u planu ovdje graditi rekreacijsku zonu koja će imati niz sadržaja, od mobilijara pa do biciklističkih staza. Do tada, ovo jezero je mjesto gdje možete provesti zanimljiv vikend u prirodnnom ambijentu, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh