BiH

“Prijevremeno puštanje na slobodu Simatovića nas je duboko zabrinulo i potreslo”

Nakon što je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odobrio zahtjev Franka Simatovića, bivšeg rukovodioca srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) pravosnažno osuđenog na 15 godina zatvora, za prijevremeno puštanje na slobodu iz zdravstvenih razloga, oštro su reagirale Majke Srebrenice.

Memorijalni centar Potočari, Srebrenica - Twitter

Osuđeni ratni zločinac Franko Simatović pušten na slobodu zbog liječenja u Srbiji

– Majke Srebrenice najoštrije osuđuju odluku Suda u Hagu kojom su privremeno pustili na slobodu Franka Simatovića, bivšeg čelnika Državne bezbjednosti Srbije. Ova odluka nas je duboko zabrinula, porodice njegovih žrtava su duboko potrešene – navele su na Twitteru.

One pozivaju na povlačenje odluke.

Krajem maja ove godine, Sud u Haagu donio je pravosnažnu presudu kojom su Simatović i Jovica Stanišić, bivši rukovodioci SDB-a Srbije, proglašeni krivima da su, djelujući kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), odgovorni za zločine počinjene u više općina u Bosni i Hercegovini i na jednoj lokaciji u Hrvatskoj, povećavši im kazne na po 15 godina zatvora.

Stanišić i Simatović su ranijom presudom bili osuđeni na po 12 godina zatvora za pomaganje i podržavanje zločina u Bosanskom Šamcu, dok su bili oslobođeni odgovornosti za zločine u drugim općinama, kao i Hrvatskoj. Žalbeno vijeće je konstatovalo da je Pretresno vijeće pogriješilo kada Stanišića i Simatovića nije osudilo za UZP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh