BiH

“Ako žene stanu, staje sve” – Protest u Banjaluci i Sarajevu protiv učestalog femicida u BiH

“Ako žene stanu, staje sve”, naziv je slogana pod kojim je danas u Banjaluci održana šetnja u znak protesta protiv sve učestalijeg femicida.

BHRT

Protest je inače danas najavljen u mnogim gradovima širom Bosne i Hercegovine, nakon što je Nermin Sulejmanović ubio Nizamu Hećimović u Gradačcu, te Denisa i Džengisa Ondura.

Samo deset dana poslije, odnosno sinoć, u Živinicama je muškarac iz vatrenog oružja ubio ženu.

U oba slučaja maloljetna djeca su bili svjedoci tragedije i u oba slučaja ubice su izvršile samoubistvo.

“Sistem je zakazao na svim nivoima. Svi smo odgovorni i moramo ih natjerati da rade posao za koji su plaćeni na svim nivoima”, navedeno je na Fejsbuk stranici “Nisam tražila” na kojoj se svi pozivaju da dignu glas protiv femicida.

Protestu ženama iz Bosne i Hercegovine pružile su podršku i žene iz Srbije i Hrvatske koje takođe danas organizuju mirne protestne šetnje.

Gorica Ivić iz Udruženih žena Banjaluka izjavila je da je poruka protestne šetnje da više nijedna žena ne strada.

“Vrlo je važno da institucije sistema da postupaju zakonski po svim prijavama nasilja. Femicid je posljedica zakašnjelih reakcija”, navela je ona i dodala da zvanične institucije pokazuju da je došlo do rasta prijavljenih slučajeva nasilja i porodici, uglavnom femicida.

Dragana Miljković, socijalna radnica Sigurne kuće, kaže da posljednje događaje doživljava tužno i tragično.

“Svi su zakazali, počevši od institucija koje su zakazale. Imamo sada u Banjaluci uznemirenost žena žrtava koje zovu i u strahu su jer se osjećaju nezaštićeno”, upozorila je Miljkovićeva.

Žene su danas izašle da dignu svoj glas i u Sarajevu.

Zaustavile su saobraćaj na Skenderiji na 15 minuta kako bi poslale poruku da se nasilje nad ženama mora spriječiti pod svaku cijenu, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh