BiH

OHR podržao sankcije: Postupci zvaničnika RS u suprotnosti sa ustavom BiH

OHR je pozdravio uvođenje sankcija političkim funkcionerima iz RS-a Nenadu Stevandiću, Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću i Milošu Bukejloviću.

– OHR pozdravlja mjere koje je poduzelo američko Ministarstvo finansija u cilju jačanja vladavine prava i zaštite ustavno-pravnog poretka u Bosni i Hercegovini od drskih pokušaja da se ugrozi rad institucija, kao i stabilnost zemlje i do sada postignute reforme, kažu iz OHR-a i dodaju da ne bi trebalo biti iznenađujuće da se zvaničnici na državnom i entitetskom nivou, koji su doprinijeli usvajanju zakona u Narodnoj skupštini RS s namjerom da se pokuša ugroziti autoritet Ustavnog suda BiH, suočavaju sa sankcijama.

OHR ponavlja da su njihovi postupci bili u suprotnosti s Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dodaju kako su ovi funkcioneri narušili vladavinu prava u trenutku kada je Bosni i Hercegovini pružena generacijska šansa da napravi konkretne korake ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh